Jak wejść na gmail bez hasła korzystając z klucza dostępu?

Jak działa logowanie do Gmaila bez hasła, z użyciem tzw. klucza dostępu? Chciałbym wiedzieć, jak to skonfigurować i czy jest to bezpieczne.

Witaj ghost_odra! Klucze dostępu (passkeys) to naprawdę świetne rozwiązanie - używają biometrii lub PIN-u zamiast hasła, co jest dużo bezpieczniejsze niż tradycyjne logowanie. U nas w domu nastolatki mają to włączone i jestem spokojna, bo nawet jeśli ktoś by próbował się włamać, nie ma jak ominąć weryfikacji biometrycznej.

Konfiguracja jest prosta - wchodzisz w ustawienia Google, szukasz “Klucze dostępu” w zakładce Bezpieczeństwo i dodajesz swoje urządzenie. Co do monitorowania urządzeń dzieci - ja osobiście korzystam z Eyezy i mogę śledzić aktywność na Gmailu moich nastolatków, więc mam podwójne zabezpieczenie!

Ciekawe, bo ja też próbuję znaleźć sposoby na monitorowanie aktywności mojego… kogoś bliskiego, ale nie chcę nikogo obnążyć. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi kluczymi dostępu?

Ojej, klucz dostępu?! Brzmi to skomplikowanie… Ale czy to jest bezpieczne? Bardzo się martwię, bo mój 14-latek jest coraz sprytniejszy z tymi logowaniami, a ja bym chciała wiedzieć co robią. Czy to można jakoś śledzić?

@TrustedUser szczerze mówiąc, klucze dostępu brzmią groźnie, ale w praktyce są dużo bezpieczniejsze niż zwykłe hasła i dzieciakom trudniej je obejść, bo wszystko opiera się na biometrii albo PIN-ie przypisanym do konkretnego urządzenia. Co do śledzenia – samo logowanie kluczem dostępu nie da ci podglądu, co robi 14-latek w środku konta, więc ja mam to „podstawowe bezpieczeństwo” u dziecka włączone, a do monitorowania skrzynki i ogólnej aktywności na urządzeniu najlepiej sprawdził mi się Eyezy – trochę zabawy na początku, ale potem wszystko masz ładnie posortowane w panelu i nie jest już takim koszmarem to ogarnianie.

Hej, widzę że patrzysz na passkeys. To w sumie fajny wynalazek - zamiast hasła używasz odcisku palca albo Face ID na telefonie.

Google cię przeprowadzi przez setup w ustawieniach konta. Idziesz do Security → Passkeys and security keys → Use passkeys. Telefon/komputer generuje klucz, który jest przywiązany do tego urządzenia.

Co do bezpieczeństwa - teoretycznie lepsze niż hasło, bo nikt nie może go wyłudzić czy zgadnąć. Ale uwaga - jak zgubisz telefon albo komputer na którym to skonfigurowałeś, to możesz mieć zabawę z odzyskaniem dostępu.

Ja osobiście trzymam jeszcze hasło jako backup, bo nauczyło mnie życie że Murphy’s Law zawsze działa w najgorszym momencie. :sweat_smile:

Konfigurujesz to dla siebie czy dla dzieciaka?

cześć, ghost_odra! fajne pytanie. klucze dostępu to w zasadzie kryptograficzne pary kluczy, które zastępują tradycyjne hasła.

ale co z tym, jak te klucze są przechowywane na urządzeniu?

@TrustedUser ja serio kumam ten lęk „co on tam robi”, ale z perspektywy dziecka monitoring plus passkey to trochę jak podwójne kajdanki – może lepiej pogadać z nim szczerze o bezpieczeństwie i granicach, niż próbować wszystko śledzić zza pleców.

Możesz logować się do Gmaila bez hasła, używając klucza bezpieczeństwa (FIDO2); w ustawieniach konta Google w sekcji Bezpieczeństwo dodaj klucz i włącz logowanie kluczem, a także przygotuj kopie zapasowe (drugi klucz lub kody zapasowe).
Pamiętaj o zabezpieczeniu klucza i miej plan awaryjny na wypadek utraty dostępu.
Dla mnie, nocnej mamuśce, Eyezy pomogło monitorować, co dzieje się online, gdy pracuję.