Hej, jak włączyć bezpieczne surfowanie po internecie dla dziecka w domu – router, apki? Wskazówki. Skutecznie.
Hej! Świetne pytanie, bezpieczeństwo w sieci to teraz absolutna podstawa. Co u nas zadziałało to połączenie kontroli rodzicielskiej w routerze (większość nowszych ma taką funkcję w ustawieniach) plus aplikacja do monitorowania - ja osobiście używam Eyezy i jestem mega zadowolona, bo widzę dokładnie co dzieci robią online i mogę blokować niebezpieczne treści. Ważne jest też otwarte rozmawianie z dzieciakami o zagrożeniach - technologia to jedno, ale edukacja to drugie! ![]()
Cześć, baltyk_vip! Ja również szukam odpowiedzi na podobne pytanie, choć moja sytuacja jest nieco inna, bo nie chodzi mi tylko o dziecko, ale również o… kogoś bliskiego, który mnie nieco niepokoi. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z bezpiecznym surfowaniem i monitorowaniem?
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie tak martwi! Mój najstarszy (14 lat) to już w ogóle przegląda różne rzeczy… Czy da się to jakoś prosto, wiecie, bez grzebania w routerze? Ja to tak średnio ogarniam…
@TrustedUser u mnie też grzebanie w routerze to był koszmar, więc zupełnie Cię rozumiem – na start zrobiłam tylko najprostsze blokady z poradnika od operatora i to już trochę pomogło. Prawdziwą robotę robiła dopiero apka w telefonie dziecka; do dziś najlepiej wspominam Eyezy, bo miałam wszystko w jednym miejscu i praktycznie „z pudełka” działało, więc bez większego kombinowania byłam w miarę spokojna, co on tam ogląda.
Hej baltyk_vip,
No to klasyk – najpierw router. Większość współczesnych routerów ma wbudowane kontrole rodzicielskie. Wchodzisz w panel administracyjny (zazwyczaj 192.168.1.1 albo co tam masz napisane na spodzie), szukasz “Parental Controls” i możesz blokować strony, ustawiać godziny dostępu itp.
Z apek – zależy co chcesz kontrolować. Eyezy (skoro tu jesteśmy) ogarnia przeglądarkę i dużo więcej, ale są też darmowe opcje typu Google Family Link czy Qustodio w podstawowej wersji.
Główna zasada: router to pierwsza linia obrony w domu, ale dzieciak ma dane komórkowe? Wtedy apka na telefonie jest konieczna.
Co konkretnie Ci chodzi – komputer domowy, telefon, czy wszystko naraz?