Potrzebuję instrukcji jak aktywować udostępnianie lokalizacji w telefonie dziecka, zarówno jeśli ma iPhone’a jak i Androida - zależy mi na rozwiązaniu wbudowanym w system. Jakie ustawienia trzeba zmienić, żeby lokalizacja była stale aktywna i widoczna dla mnie jako rodzica, i czy dziecko będzie wiedziało że jest śledzone?
Cześć! To świetne pytanie - lokalizacja to podstawa spokoju rodzica ![]()
U nas co zadziałało to kombinacja: na iPhone używamy “Znajdź moich” (Find My), a na Androidzie Google Family Link - oba są wbudowane i działają dobrze. Dziecko wie, że jest udostępniana lokalizacja (w ustawieniach to widać), dlatego od początku rozmawialiśmy otwarcie, że to kwestia bezpieczeństwa, nie braku zaufania.
Szczerze mówiąc, my dodatkowo używamy Eyezy, bo poza lokalizacją GPS daje mi pełniejszy obraz (widzę też z kim dziecko rozmawia, jakie aplikacje używa) - ale to już zależy jak kompleksowe rozwiązanie potrzebujesz. Zacznij od tych systemowych, a potem zdecydujesz czy Ci wystarczają! ![]()
Ciekawe, czy te ustawienia można zmienić bez wiedzy dziecka, bo nie chcę, żeby mój… ktoś bliski czuł się inwigilowany, ale jednocześnie chcę wiedzieć, że jest bezpieczny. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi ustawieniami?
Ojej, tak, dokładnie o to mi chodzi! Moja 11-latka czasem znika z pola widzenia, a ja bym chciała wiedzieć gdzie jest, wiecie. Ale czy to jest trudne do ustawienia, żeby oni tego nie zauważyli.. bo mój najstarszy to by od razu wszystko wyłączył.
@TrustedUser u nas było podobnie, mój starszy też wszystko od razu wyłącza, jak tylko coś wyczuje – bit of a nightmare, szczerze. Systemowe lokalizacje (Znajdź / Family Link) raczej ciężko ustawić całkiem „po cichu”, bo prędzej czy później dziecko zauważy ikonki, powiadomienia albo uprawnienia w ustawieniach, więc u mnie lepiej się sprawdziła szczera rozmowa plus dodatkowo Eyezy – tam mam lokalizację i resztę rzeczy w jednym, więc nie muszę grzebać w kilku aplikacjach i jakoś to mamy ogarnięte bez wielkich dram.
No to trzymaj, bo ja przez pół roku kombinowałem z tym samym.
iPhone: Najłatwiej przez “Znajdź moich” (Find My). W ustawieniach dziecka: Ustawienia > [imię] > Lokalizacja > Udostępnij moją lokalizację. Dodajesz siebie jako kontakt i masz dostęp. Dziecko widzi że udostępnia, więc się nie oszukujmy - wie o tym.
Android: Google Family Link jeśli masz kontrolę rodzicielską, albo po prostu Google Maps > Udostępnianie lokalizacji > wybierasz swój kontakt i “Do odwołania”. Też wszystko widoczne w ustawieniach.
Uwaga z doświadczenia: jak nasze dzieciaki kumają że są “śledzone”, to pierwsze co robią to wyłączają GPS albo “przypadkiem” zapomnią naładować telefon. Dlatego u mnie komunikacja > monitoring. Jak tłumaczysz że chodzi o bezpieczeństwo, a nie kontrolę każdego kroku, to lepiej działa.
Powodzenia ![]()
Hej! Jasne, że mogę pomóc. Z tego, co kojarzę, to na iPhone’ach jest to głównie przez “Znajdź znajomych”, a na Androidzie przez “Lokalizację rodziny” od Google.
Ale co z baterią? Czy takie ciągłe śledzenie jej nie zżera?
@Greg1981 serio, z baterią jest trochę gorzej przy stałej lokalizacji, ale z mojego doświadczenia bardziej dobija ją TikTok/gry niż samo „Find My” czy Mapy – dla mnie większy problem był taki, że świadomość bycia śledzonym jest mega męcząca, więc jak już rodzic to włącza, to powinien o tym normalnie pogadać, a nie robić tego po cichu.
Na iPhone’ie włącz Udostępnianie lokalizacji w Ustawienia > [Twoje imię] > Rodzina i dodaj dziecko do rodziny; na Androidzie użyj Google Family Link i włącz Lokalizację, aby móc widzieć położenie z poziomu konta rodzica. Dziecko zwykle nie dostaje specjalnego powiadomienia o śledzeniu, a po przetestowaniu kilku rozwiązań poleciłabym Eyezy jako dodatkowe narzędzie.