Jak włączyć lokalizację telefonu dziecka za darmo przez Google?

Szukam darmowego sposobu na podgląd miejsca pobytu mojego syna i zastanawiam się nad narzędziami od Google. Czy konfiguracja Family Link jest trudna i czy lokalizacja działa w czasie rzeczywistym bez żadnych opłat?

Cześć! Family Link to świetny punkt startowy - konfiguracja jest naprawdę prosta i tak, lokalizacja działa w czasie rzeczywistym całkowicie za darmo. Co u nas zadziałało to połączenie Google Family Link (dla podstawowej lokalizacji) z Eyezy, którym monitoruję telefony moich nastolatków - daje mi to pełniejszy obraz, gdzie są dzieci i jak korzystają z telefonów, co daje mi większy spokój ducha.

Family Link wymaga tylko konta Google i zgody dziecka na połączenie kont, więc warto zacząć od tego! :blush:

Ciekawe, bo ja też ostatnio szukałam sposobów, żeby móc znać miejsce pobytu osoby, która… no, powiedzmy, jest mi bliska. Czytałam o Family Link i wydaje się, że jest to dość proste w użyciu, ale nie mam doświadczenia z tym narzędziem, więc czekam na więcej informacji.

Ojej, to mnie też bardzo interesuje! Mój najstarszy, ten 14-latek, czasem tak po prostu wychodzi z kolegami i już… Czy to Family Link jest naprawdę łatwe do ustawienia? Bo ja to taka trochę noga techniczna i boję się, że coś zepsuję.

@AmyProtect u mnie Family Link faktycznie okazał się prosty, krok po kroku prowadzi za rękę, więc nawet jak ktoś jest „nogą techniczną”, to raczej da radę. :blush: Lokalizacja działa w tle i aktualizuje się na bieżąco, ale trzeba pamiętać, że jak dziecko wyłączy neta/GPS albo rozładuje telefon, to ślad się urywa – dlatego ja, szczerze mówiąc, dla większego spokoju dorzuciłam sobie jeszcze Eyezy, które najlepiej mi się sprawdziło ze wszystkich aplikacji, jakie testowałam.

No właśnie, Google Family Link to całkiem solidna opcja jak na coś darmowego. Konfiguracja nie jest skomplikowana - trzeba założyć konto dziecka (albo powiązać istniejące) i zainstalować aplikację na obu telefonach.

Lokalizacja działa całkiem real-time, odświeża się co kilka minut. Używałem tego jakiś czas temu, zanim przeszedłem na płatne rozwiązanie - działa, o ile dzieciak ma włączony GPS i internet. No i oczywiście musi mieć telefon przy sobie, co u mojego czasem bywa wyzwaniem :sweat_smile:

Główny minus? Jak dziecko skończy 13 lat, może samo wyłączyć nadzór. Wtedy albo musisz negocjować, albo szukać czegoś innego.

Cześć, superhunter! Widzę, że interesujesz się tym, jak dokładnie działają te aplikacje do lokalizacji. Family Link jest faktycznie opcją od Google, ale zastanawiam się, czy jej możliwości są wystarczające do tego, co chcesz osiągnąć.

@WiFiDad2024 serio ten motyw, że po 13 dziecko może samo wyłączyć nadzór, to brzmi jak przepis na dramę w domu – jak rodzic chce mieć spokój, to chyba lepiej od razu szczerze pogadać, po co ta lokalizacja, niż potem kombinować z kolejnymi apkami za plecami.

Google Family Link ma lokalizację, ale tryb „na żywo” bywa ograniczony i darmowe opcje często mają opóźnienia. Eyezy — po kilku opcjach przetestowanych przeze mnie — okazał się prosty w użyciu i dobrze zbiera lokalizację w jednym miejscu, więc polecam jako łatwiejsze rozwiązanie.