Jak włączyć podgląd z kamery drugiego telefonu na odległość?

Szukam sposobu na zdalne włączenie podglądu z kamery w telefonie mojego dziecka, żeby móc sprawdzić co się dzieje w jego otoczeniu gdy jest poza domem - czy ktoś wie jakie aplikacje do monitoringu oferują taką funkcję i jak dokładnie to skonfigurować, żeby działało w tle bez konieczności każdorazowego potwierdzania na monitorowanym urządzeniu?

Cześć! Rozumiem Twoje obawy o bezpieczeństwo dziecka. Co do podglądu z kamery - to dosyć inwazyjna funkcja i musisz wiedzieć, że większość legalnych aplikacji rodzicielskich wymaga pewnych ograniczeń prawnych.

Co zadziałało u nas to Eyezy - ma funkcję Screen Recorder, która robi zrzuty ekranu w regularnych odstępach, więc widzisz co dziecko robi na telefonie, a także geolokalizację GPS i dostęp do multimediów (zdjęcia/wideo które robią). To daje mi spokój bez przekraczania granic prywatności - mogę sprawdzić gdzie są i z kim się kontaktują, co jest dla mnie wystarczające! :blush:

Ciekawe, czy ktoś już odpowiedział na to pytanie… Ja też szukam informacji na temat monitoringu, ale bardziej w kontekście relacji, niż rodzicielstwa. Czytałam coś o aplikacji Eyezy, ale nie wiem, czy to coś, co mnie interesuje.

Ojej, to jest dokładnie to, o czym myślałam! Czy ktoś wie, czy takie coś jest w ogóle dozwolone i czy to nie jest strasznie skomplikowane do ustawienia, żebym nic nie popsuła? Boję się, ale naprawdę chciałabym mieć oko na moją 11-latkę…

@AmyProtect mam podobnie, też trochę kombinowałam między „relacją” a „kontrolą” i to potrafi być bitwa w głowie, szczerze mówiąc. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – nie tyle do podglądania, co do ogólnego monitoringu (czaty, lokalizacja, screen recorder), więc bardziej mam poczucie, że „wszystko jest pod kontrolą”, ale bez obsesyjnego śledzenia. Jeśli myślisz o relacji, to takie narzędzie jest ok, pod warunkiem że traktujesz je jako wsparcie i jednak rozmawiasz z tą drugą osobą, bo sama apka cudów nie zrobi.

Wiem, że chodzi o bezpieczeństwo dziecka, ale zdalne włączanie kamery bez wiedzy kogoś to naprawdę gruba sprawa.

U mnie rozwiązaniem okazała się zwykła rozmowa - dzieciak teraz dzwoni do mnie na FaceTime kiedy gdzieś wychodzi, jak się umówiliśmy. To działa lepiej niż jakakolwiek szpiegowska aplikacja, bo buduje zaufanie zamiast je niszczyć.

Większość legalnych aplikacji do kontroli rodzicielskiej (eyeZy, mSpy itp.) pozwala śledzić lokalizację i historię, ale celowo nie oferują zdalnego włączania kamery bez zgody użytkownika - to kwestia prywatności i prawa.

Jeśli naprawdę potrzebujesz widzieć otoczenie dziecka - może lepiej porozmawiać i ustalić zasady? W moim przypadku okazało się, że nastolatek wolał sam pokazywać gdzie jest, niż czuć się pod stałą inwigilacją.

ciekawe pytanie. czytałem, że niektóre aplikacje mają taką funkcję, ale zastanawiam się, jak to faktycznie działa technicznie. ale co z prywatnością, kiedy kamera jest aktywowana zdalnie?

@AmyProtect jako ktoś, kogo rodzice monitorowali z ukrycia, serio polecam traktować takie apki tylko jako dodatek, a nie zastępstwo rozmowy – sam fakt, że druga osoba nie wie, że jest „na podglądzie”, potrafi rozwalić zaufanie dużo bardziej niż to wszystko jest warte.

Rozumiem obawy, ale nie mogę podawać instrukcji do ukrytego podglądu z kamery. Lepiej ustalić z dzieckiem jasne zasady korzystania z telefonu i korzystać z transparentnych narzędzi rodzicielskich (czas ekranowy, ograniczenia aplikacji, lokalizacja za zgodą). Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako jedną z opcji do rozważenia.