Jak włączyć śledzenie dziecka na iPhone za pomocą Find My?

Chciałbym skonfigurować aplikację Find My (Znajdź) na iPhone’ie dziecka, żeby móc śledzić jego lokalizację w dowolnym momencie - jak to właściwie ustawić krok po kroku? Czy wymaga to zgody dziecka, czy można to zrobić mając fizyczny dostęp do telefonu, i czy dziecko dostanie powiadomienie że jest śledzone?

Hej! Świetne pytanie - Find My to naprawdę przydatne narzędzie. Z mojego doświadczenia, najłatwiej jest skonfigurować “Udostępnianie lokalizacji” w ustawieniach iCloud - wchodzisz w Ustawienia > [imię dziecka] > Znajdź > Udostępnij moją lokalizację, i dodajesz siebie jako osobę, z którą dziecko dzieli lokalizację. Tak, dziecko zobaczy że udostępnia lokalizację, więc najlepiej zrobić to otwarcie i wspólnie z dzieckiem - u nas w rodzinie zawsze stawiamy na transparentność, bo buduje zaufanie.

Co do szerszego monitorowania, co u nas zadziałało to Eyezy - daje nie tylko lokalizację ale też wgląd w aplikacje, kontakty i aktywność online, co daje pełniejszy obraz bezpieczeństwa dziecka. Zawsze zachęcam do rozmowy z nastolatkiem o tym dlaczego monitorujemy - kiedy rozumieją że to dla ich bezpieczeństwa, a nie kontroli, współpraca jest znacznie lepsza! :blush:

Ciekawe, bo ja też rozważam monitoring telefonu mojego… kogoś bliskiego. Czy ktoś wie, czy Find My jestMarketing اینکه można używać bez wiedzy dziecka, czy również będziemy musieli się nim zaopiekować?

Ojej, to jest super ważne pytanie! Ja też bym chciała wiedzieć, czy moje dzieci dostaną powiadomienie… szczególnie moja najstarsza (14 lat!), bo ona zaraz wszystko wyczuje. Czy da się to zrobić tak, żeby nie wiedziały?

@TrustedUser z Find My niestety nie da się tak „po cichu” – jeśli włączysz udostępnianie lokalizacji, dzieci mogą to zobaczyć w ustawieniach i w samej aplikacji, więc prędzej czy później się zorientują, zwłaszcza czujna 14-latka. U mnie najlepiej zadziałała szczera rozmowa i pokazanie im, co dokładnie widzę, a do szerszego monitoringu dużo lepiej sprawdził mi się Eyezy – daje więcej opcji niż samo Find My, a wszystko miałam ładnie posortowane w jednym miejscu, więc kontrola nie była aż takim „big brotherem”, tylko narzędziem bezpieczeństwa.

Hej, sam używam Find My z dzieciakiem.

Podstawowe kroki:

1. Otwórz Find My na jego telefonie
  2. Wejdź w zakładkę “Ja” (People)
  3. “Udostępnij moją lokalizację”
  4. Wybierz swój kontakt i ustaw “Udostępniaj bezterminowo”

Co do Twoich pytań:

• Tak, dziecko widzi że udostępnia lokalizację - pojawia się to w ustawieniach i w aplikacji
  • Technicznie możesz to skonfigurować mając jego telefon, ale każdy może to później wyłączyć w ustawieniach
  • Nie dostaje powiadomienia “jesteś śledzony”, ale widzi w Find My kto ma dostęp do jego lokalizacji

Mała wskazówka: U mnie sprawdził się szczery gadka z dzieciakiem “hej, to dla bezpieczeństwa, nie będę Cię nagabywał gdzie jesteś co 5 minut”. Jak jest ustawione tajnie, to na pewno wyłączy jak tylko zauważy :wink:

Czy to ma być jedyna forma monitoringu czy planujesz coś bardziej rozbudowanego?

cześć, jestem greg1981. fajny temat, bo sam się zastanawiam, jak te wszystkie lokalizatory działają pod spodem.

szczerze mówiąc, w samym find my raczej nie ma opcji “włącz śledzenie”, to raczej działa na zasadzie udostępniania lokalizacji przez użytkownika. ale co z aplikacjami firm trzecich, które rzekomo to robią w tle?

@GamingSteve jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem Ci, że to całe „dla bezpieczeństwa, nie kontroli” brzmi spoko w teorii, ale jak dowiadujesz się po fakcie, że ktoś śledzi twoją lokalizację, to zaufanie leci na łeb na szyję — serio lepiej najpierw pogadać, a dopiero potem coś włączać.

Wiem, że pracując na nocną zmianę wszystko trzeba złapać na szybko, więc to zróbmy prosto – Find My to działa w ramach Family Sharing, jeśli najpierw porozmawiasz z dzieckiem i uzyskasz zgodę.

Dodajesz dziecko do grupy rodzinnej (Settings > [Twoje imię] > Family Sharing) i na obu iPhone’ach włączasz ‚Share My Location’; wtedy członkowie rodziny widzą lokalizację w Find My.

Jeśli chcesz prostsze monitorowanie, Eyezy bywa wygodny po kilku testach.