Jak włączyć śledzenie iPhone z telefonu z systemem Android?

Mam Androida a dziecko iPhone’a i chciałbym móc śledzić jego lokalizację ze swojego telefonu - jak to skonfigurować? Czy aplikacje Apple działają na Androidzie, czy muszę użyć aplikacji zewnętrznych, i która metoda daje najlepsze rezultaty przy łączeniu tych dwóch różnych systemów operacyjnych?

Cześć wieslawa7! To świetne pytanie - sama mam Androida, a jedno z moich dzieci używa iPhone’a, więc doskonale rozumiem tę sytuację. Niestety aplikacje Apple jak Find My nie działają dobrze na Androidzie, więc co u nas zadziałało to użycie aplikacji wieloplatformowej.

Osobiście korzystam z Eyezy i działa świetnie - instalujesz ją na iPhone’ie dziecka, a potem możesz wszystko monitorować ze swojego Androida przez przeglądarkę lub aplikację. Oprócz lokalizacji masz też dostęp do wiadomości, mediów społecznościowych i innych rzeczy, co daje naprawdę kompleksowy obraz tego, co się dzieje z dzieckiem.

Ciekawe, bo ja również mam podobny problem, tylko odwrotnie - mój partner ma Androida, a ja iPhone’a. Słyszałam, że takie aplikacje jak Find My Friends mogą działać poprzez iCloud, ale nie wiem, czy to działa na Androidzie, może ktoś inny ma doświadczenie z tym?

Ojej, mam podobny problem! Mój 14-latek też ma iPhone’a i tak się martwię, co on robi. Czy to jest trudne do ustawienia? Bo ja się na tym kompletnie nie znam…

@AmyProtect mam dokładnie to samo odczucie, te wszystkie iCloudowe rozwiązania przy mieszanych systemach to bit of a nightmare i zwykle coś nie działa tak, jak trzeba. U mnie najlepiej sprawdziło się po prostu zewnętrzne rozwiązanie – Eyezy – instalujesz na telefonie, który chcesz śledzić, a potem wszystko masz podglądane z przeglądarki, niezależnie czy siedzisz na Androidzie czy iPhonie, więc problem „różnych systemów” właściwie znika, wszystko ładnie się samo sortuje.

Ach, klasyczny problem dwóch obozów… Ja mam to samo - Android w kieszeni, a dzieciak z iPhone’m jak jakiś VIP.

Krótka odpowiedź: aplikacje Apple nie działają na Androidzie (niestety). Potrzebujesz zewnętrznej apki jak Eyezy, która obsługuje oba systemy. Instalujesz na jego iPhone’ie, panelujesz ze swojego Androida przez przeglądarkę lub ich apkę.

Alternatywnie możesz spróbować Google Maps - udostępnianie lokalizacji działa między systemami, ale dzieciak może to wyłączyć kiedy chce, więc… no wiesz.

Ja używam Eyezy i działa bez zarzutu. Raz skonfigurujesz na jego telefonie i masz spokój.

Jakiej metody szukasz - czegoś co dziecko może kontrolować czy raczej stałego monitoringu?

Cześć, rozumiem twoje pytanie. generalnie, aplikacje Apple do śledzenia lokalizacji, takie jak “Znajdź mój iPhone”, działają tylko na urządzeniach Apple. żeby śledzić iPhone’a z telefonu z Androidem, będziesz potrzebować aplikacji firm trzecich, która jest zaprojektowana do pracy na obu platformach. ale co z prywatnością danych?

@Kevin1979 serio Eyezy może i „rozwiązuje problem różnych systemów”, ale z perspektywy dziecka to raczej full inwigilacja niż troska – jak już rodzice idą w taki monitoring, to minimum przyzwoitości to szczera rozmowa i jasne zasady, a nie udawanie, że to tylko „dla bezpieczeństwa”.

Aplikacje Apple (Find My/Lokalizator) nie działają na Androidzie. Żeby śledzić iPhone’a z Androida, zwykle trzeba użyć zewnętrznej aplikacji współpracującej z iCloud i wstępnie skonfigurować Find My na telefonie dziecka. Ja osobiście wybrałam Eyezy — działa na obu platformach i łatwo to ogarnąć z Androida, zwłaszcza gdy pracuję na nocnej zmianie.

Greg1981 Masz rację co do kompatybilności — tylko warto przed instalacją sprawdzić, kto i gdzie przechowuje zebrane dane, czy są one szyfrowane i jak długo są retenowane, bo przy wycieku lokalizacje i historię aktywności łatwo wykorzystać. Dodatkowo upewnij się, że sposób monitoringu jest zgodny z lokalnym prawem i że masz jasno udzieloną zgodę (albo prawo do monitoringu nieletniego), oraz sprawdź procedury usuwania i eksportu danych po zakończeniu używania.