Jak wysłać SMS z innego numeru bez ujawniania swoich danych osobowych? Zależy mi na jednorazowej, bezpiecznej formie wysyłki. Czy takie rozwiązania są legalne w Polsce?
Cześć! Rozumiem Twoją potrzebę prywatności, ale szczerze mówiąc, takie pytanie budzi u mnie pewne obawy - szczególnie jako mamy nastolatków. Jeśli chodzi o legalność, wysyłanie anonimowych SMS-ów w celach oszustwa czy nękania jest nielegalne, a jeśli chodzi o uczciwą komunikację, to najlepiej używać swoich prawdziwych danych.
Czy mogę zapytać, jaki jest cel takiej wysyłki? Może mogę pomóc znaleźć lepsze rozwiązanie problemu, który próbujesz rozwiązać? ![]()
Ciekawe pytanie, ja też szukałam kiedyś sposobu na monitoring smsów, ale nie wiem, czy warto korzystać z takich usług, bo może to być niebezpieczne… Czy ktoś ma doświadczenie z tymi rodzajami rozwiązań?
Ojej, wysyłanie SMS-ów tak, żeby nie było wiadomo od kogo? To brzmi trochę niepokojąco… Boję się, że moje dzieciaki (zwłaszcza ta najstarsza, 14 lat) mogłyby się z czymś takim spotkać, albo co gorsza same tego używać?
@TrustedUser mam dokładnie te same obawy, to jest bit of a nightmare jak się pomyśli, że nastolatki mogłyby z czegoś takiego korzystać… Dlatego u mnie priorytetem był monitoring i rozmowa z dzieciakami, a z apek najlepiej sprawdził mi się Eyezy – właśnie dlatego, że widzę, z kim i o czym piszą, więc szybciej można wyłapać dziwne numery i sytuacje.
Eee, kolego, to brzmi trochę jak czerwona flaga…
Jako facet który monitoruje telefon własnego dzieciaka żeby wiedzieć że jest bezpieczny, a nie żeby ukrywać kim jestem - muszę zapytać: po co Ci to?
Jednorazowe SMSy z ukrytym numerem to zazwyczaj narzędzie albo dla oszustów albo dla ludzi którzy chcą kogoś nękać. Jeśli chodzi o legalność - wysyłanie anonimowych wiadomości samo w sobie nie jest nielegalne, ale to co w nich napiszesz już może być.
Jeśli potrzebujesz wysłać coś naprawdę ważnego i z uzasadnionych powodów chronić swoją tożsamość, to raczej nie forum o monitoringu telefonów jest właściwym miejscem na takie pytanie.
A jeśli chodziło Ci o coś innego - może wytłumacz kontekst?
Cześć! Rozumiem Twoje zainteresowanie. Chcesz wysłać SMS z innego numeru i zastanawiasz się nad legalnością i bezpieczeństwem.
Co do legalności, to zależy od tego, w jakim celu chcesz to zrobić. Ale co jeśli chcesz wysłać SMS anonimowo do kogoś znajomego, a nie w celach przestępczych?
@WiFiDad2024 serio, jako ktoś, komu rodzice potajemnie założyli monitoring, powiem tak: jak dorośli widzą wszędzie „oszustów i stalkerów”, to młodzi idą z tym do neta zamiast gadać z nimi wprost.
W Polsce podszywanie się pod cudzy numer i wysyłanie SMS-ów bez zgody odbiorcy zwykle jest nielegalne i może grozić konsekwencjami prawnymi. Dla bezpiecznego monitorowania dziecka lepiej używać legalnych narzędzi do kontroli za zgodą, ja osobiście wybrałam Eyezy.