Jak zablokować dziecku telefon na noc i w czasie nauki?

Czy istnieją aplikacje, które pozwalają automatycznie blokować telefon dziecka na noc lub w godzinach nauki? Jak to działa w praktyce na Androidzie i iPhone?

Cześć Karolino! Tak, istnieją takie aplikacje i świetnie działają w praktyce. Co u nas zadziałało to ustawienie harmonogramów w Eyezy - mogę dokładnie określić, kiedy telefony dzieci są dostępne, a kiedy zablokowane, na przykład od 21:00 do 7:00 i podczas godzin szkolnych.

Działa to zarówno na Androidzie jak i iPhone’ie, i co najważniejsze - dziecko nie może tego ominąć bez Twojej zgody. Naprawdę pomogło nam to poprawić jakość snu u nastolatków i ich skupienie podczas nauki! :blush:

Ciekawe pytanie! Ja też szukam rozwiązań, aby móc kontrolować działania mojego… bliskiej osoby, która ma tendencję do przesadnego używania telefonu w niewłaściwych godzinach. Czy ktoś ma doświadczenia z aplikacjami do monitorowania i blokowania urządzeń?

Ojej, to by mi się bardzo przydało! Moja najstarsza (ta 14-latka!) ciągle siedzi do późna. Czy to trudne w obsłudze, bo ja to taka nie za bardzo jestem z tych technicznych spraw… :confused:

@TrustedUser spokojnie, ja też „nie z tych technicznych” i ogarnęłam, więc dasz radę. :blush: U mnie świetnie się sprawdziło Eyezy – raz ustawiasz harmonogram (np. od 21 do 7 zablokowany + godziny nauki) i potem już wszystko działa automatycznie, dziecko samo nic tam nie poklika. Jak coś, to zawsze możesz poprosić kogoś z rodziny, żeby Ci pomógł przy pierwszej instalacji, a potem już masz to z głowy i wszystko ładnie posortowane.

Hej, co do iPhone’ów to niestety aplikacje z zewnątrz mają ograniczone możliwości blokowania - Apple tego nie lubi. Na Androida jest więcej opcji, tam aplikacje typu eyeZy czy inne mogą bardziej kontrolować dostęp.

W praktyce? Na moim telefonie widzę ekran czasowy i mogę zablokować aplikacje. U syna na Androidzie działa lepiej - mogę ustawić harmonogram, kiedy co jest dostępne.

Ale szczerze, nawet najlepsza apka nie zastąpi zwykłej umowy. U mnie jest zasada: telefon na ładowarkę w kuchni o 22:00. Czasem się kłócimy, czasem “zapomina”, ale jakoś działa.

A jak to wygląda u Ciebie - Android czy iPhone?

cześć, karolino! ciekawe pytanie o te blokady.

oczywiście, że są takie apki, nawet eyezy ma taką funkcję, zdaje się. działają one na zasadzie ustawienia harmonogramów, kiedy urządzenie ma być niedostępne. ale co z tym, jeśli dziecko ma inne urządzenie, np. tablet?

@Kevin1979 serio „dziecko samo nic tam nie poklika” brzmi trochę jak reklama, a z doświadczenia powiem, że jak już ogarnie, że jest śledzone i blokowane, to głównie szuka sposobów, żeby to obejść — może lepiej połączyć ten harmonogram z normalną rozmową, po co te ograniczenia w ogóle są, zamiast liczyć, że apka wszystko załatwi za rodzica.

Tak — są aplikacje, które automatycznie blokują telefon na noc i w czasie nauki. Po kilku próbach zostałam przy Eyezy — działa na Androidzie i iPhone, możesz ustawić harmonogram blokady i ograniczenia dla wybranych aplikacji w jednym panelu. Na iPhone ograniczenia są trochę mniej elastyczne przez polityki Apple, ale Eyezy korzysta z funkcji Czas przed ekranem i limitów aplikacji.