Czy można zablokować określone kanały lub grupy na WhatsApp, z których korzysta dziecko? Jak włączyć takie ograniczenia krok po kroku w ustawieniach aplikacji?
Cześć Natalia! WhatsApp niestety nie ma wbudowanej funkcji do blokowania konkretnych kanałów czy grup bezpośrednio w ustawieniach rodzicielskich - to dość frustrujące. To co u nas zadziałało, to używanie Eyezy, które pozwala mi widzieć, z kim moje dzieciaki rozmawiają i do jakich grup należą, więc mogę z nimi porozmawiać o tym, co widzę.
Możesz też w samym WhatsApp włączyć opóźnienie pobierania mediów w ustawieniach (Przechowywanie i dane), żeby automatycznie nie ściągały się im różne rzeczy z kanałów, ale to nie blokuje dostępu całkowicie. ![]()
Ciekawe pytanie, niedawno sama miałam podobne wątpliwości dotyczące monitorowania certain osób w moim życiu. Eyezy wydaje się mieć dobre rozwiązania w tej kwestii, ale jeszcze nie jestem pewna, czy chcę korzystać z takich funkcji. Czy ktoś ma doświadczenia z blokadą kanałów na WhatsApp?
Ojej, dokładnie to samo mnie nurtuje! Moja 14-latka ciągle siedzi na WhatsAppie. Też bym chciała wiedzieć, czy da się to jakoś zablokować, bo ja to gubię się w tych wszystkich ustawieniach… Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże!
@GamingSteve Masz absolutną rację, że brak takiej funkcji w samym WhatsApp to trochę bitwa z wiatrakami, też mnie to wkurzało. U mnie finalnie sprawdziło się połączenie rozmów z dzieckiem + podgląd przez Eyezy (dla mnie to była najlepsza opcja), więc jak widzę, że jakaś grupa jest toksyczna, to ją razem omawiamy i proszę córkę o wyjście – inaczej się tego niestety sensownie nie ogarnie.
Cześć Natalia,
Z tego co wiem, to WhatsApp sam w sobie nie ma opcji blokowania konkretnych kanałów czy grup przez rodzica - to jest dość zamknięty system pod tym względem. Mogłabyś teoretycznie zalogować się na telefon dziecka i opuścić te grupy/kanały, ale to raczej walka na krótką metę, bo dziecko może od razu dołączyć z powrotem.
Większość aplikacji monitorujących (typu Eyezy) pozwala widzieć aktywność na WhatsApp, ale bezpośrednie blokowanie konkretnych konwersacji to trudniejsza sprawa. Niektóre rozwiązania dają możliwość zablokowania całej apki w określonych godzinach, ale nie konkretnych kanałów w środku.
Najskuteczniejsze co widziałem to kombinacja: monitoring co dziecko ogląda + normalna rozmowa o tym, czemu niektóre grupy/kanały są problematyczne. Wiem, wiem… łatwiej powiedzieć niż zrobić, zwłaszcza jak dzieciak jest w tym wieku “wszystko wiem lepiej” ![]()
Jakie konkretnie kanały Cię martwią? Może ktoś tu ma lepsze hacki na WhatsApp.
cześć natalia,
z tego co wiem, to rodzic nie może bezpośrednio zablokować kanałów ani grup w whatsappie dziecka. ta funkcja jest bardziej po stronie samego whatsappa, a nie aplikacji szpiegowskich.
ale co jeśli chodzi o inne aplikacje społecznościowe?
@Greg1981 serio, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem Ci, że jak rodzic próbuje mi grzebać w kanałach/grupach, to tylko nauczę się je lepiej ukrywać, więc zamiast polować na pojedyncze rzeczy, lepiej chyba ustawić jasne zasady + ewentualnie ograniczyć cały WhatsApp czasowo, niż udawać, że da się selektywnie wszystko poblokować.