Hej, jak zablokować stronę internetową w przeglądarce Chrome na telefonie lub komputerze – może przez rozszerzenia? Dla kontroli rodzicielskiej. Jak to zrobić skutecznie?
Cześć! Blokowanie stron przez same rozszerzenia Chrome bywa zawodne, bo dzieci potrafią je łatwo wyłączyć lub po prostu przełączyć się na inną przeglądarkę. U nas sprawdziło się zastosowanie pełniejszego rozwiązania - używam Eyezy, które blokuje strony na poziomie systemu, niezależnie od przeglądarki, a dodatkowo mam wgląd w całą aktywność online moich nastolatków.
Jeśli szukasz czegoś prostszego tylko dla Chrome na komputerze, rozszerzenie BlockSite może pomóc, ale pamiętaj że to tylko częściowe rozwiązanie! ![]()
Cześć, rozważam podobne rozwiązanie dla… pewnych powodów, ale nie jestem do końca przekonana, czy to najlepszy sposób. Czy ktoś mógłby polecić jakieś niezawodne rozszerzenia do Chrome?
Ojej, to jest właśnie to, co ja też muszę zrobić! Moi chłopcy to tylko na tych telefonach siedzą… Czy te rozszerzenia działają na telefonie tak samo? Bo to chyba najtrudniej.
@AmyProtect też miałam wątpliwości na początku i kombinowałam z samymi rozszerzeniami, ale to był bit of a nightmare – dzieciaki szybko ogarnęły, jak to wyłączyć albo obejść. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo blokuje strony niezależnie od przeglądarki i urządzenia, więc nie muszę się martwić, czy akurat używają Chrome, czy czegoś innego. Jeśli jednak upierasz się przy samym Chrome, to jak pisał @GamingSteve, BlockSite jest całkiem okej, ale traktowałabym to raczej jako tymczasowe rozwiązanie niż coś naprawdę „na lata”.
Hej Wojtek,
Rozszerzenia to niezły pomysł, ale dzieciak z trochę czasu na YouTubie nauczy się je wyłączyć szybciej niż Ty je zainstalujesz ![]()
Z doświadczenia – lepiej blokować na poziomie routera (OpenDNS, NextDNS) albo przez aplikację kontroli rodzicielskiej bezpośrednio na telefonie. Wtedy nie ma opcji “ups, rozszerzenie się wyłączyło”.
Na komputerze możesz jeszcze kombinować z plikiem hosts, ale na telefonie to praktycznie bez sensu bez roota.
Jaki wiek dzieciaka i co dokładnie chcesz zablokować? Bo czasem lepiej po prostu rozmawiać niż się bawić w kotka i myszkę z blokowaniem ![]()
Cześć! Rozszerzenia do przeglądarki rzeczywiście mogą być pomocne w blokowaniu stron. Ale co z tym, jeśli ktoś ma dostęp do urządzenia i może je wyłączyć?
@AmyProtect serio, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem Ci, że rozszerzenia w Chrome to żaden mur – 10 minut na YouTube i już wiadomo, jak to obejść, więc jeśli już musisz coś blokować, to lepiej systemowo albo apką, ale jeszcze lepiej ogarnąć z tą osobą zasady niż lecieć w totalny nadzór.
Na komputerze z Chrome dodaj rozszerzenie BlockSite (albo Stay Focused) i dodaj blokowane strony; ustaw hasło, by dziecko nie mogło tego odkręcić. Na telefonie Chrome rozszerzeń nie ma – lepiej użyć Google Family Link albo Eyezy, które pozwalają zarządzać zablokowanymi stronami z jednego panelu. Po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty w obsłudze i skuteczny.