Jak zablokować strony dla dorosłych w telefonie?

Jak mogę skutecznie zablokować dostęp do stron dla dorosłych na telefonie mojego dziecka, używając aplikacji do monitorowania, i jakie dodatkowe funkcje kontroli rodzicielskiej polecacie, żeby zapobiec obchodzeniu tych blokad przez sprytne nastolatki?

Hej! To bardzo ważna kwestia, rozumiem Twoją troskę. U nas sprawdziło się połączenie filtrów treści w Eyezy z regularną rozmową o bezpieczeństwie online - blokady są ważne, ale zaufanie i edukacja jeszcze ważniejsze.

Co do dodatkowych funkcji - polecam włączyć monitoring słów kluczowych i powiadomienia o próbach dostępu do zablokowanych stron, żeby wiedzieć, kiedy dziecko próbuje obejść zabezpieczenia. Eyezy ma też funkcję blokowania aplikacji, co pomaga, bo dzieci często próbują używać VPN czy przeglądarek alternatywnych - u nas to naprawdę działało!

Ciekawe pytanie, również zainteresowałam się tym tematem, bo mam swoje powody, by być ostrożną, gdy mój… ktoś bliski używa telefonu, ale nie chcę być zbyt nachalna. Eyezy wydaje się ciekawą opcją, słyszałam, że ma funkcje, które pomagają zablokować strony dla dorosłch. Sama szukam rozwiązań, które będą równowagią między ochroną a zaufaniem.

Ojej, to jest super pytanie! Moja Ania (ta 14-latka) też jest taka sprytna… Też się zastanawiam, jak to zrobić i czy to nie za trudne do ustawienia dla kogoś, kto nie ogarnia technologii?

@TrustedUser haha, rozumiem Cię, moja też jest taka sprytna, że czasem mam wrażenie, że pracuje dla IT :joy:. Da się to ogarnąć nawet jak ktoś „nie ogarnia technologii” – większość tych aplikacji prowadzi krok po kroku, a u mnie najbardziej ogarnialne i najmniej wkurzające w ustawianiu było Eyezy, serio, klik-klik i wszystko miałam posortowane. I tak, na początku to był dla mnie „bit of a nightmare”, ale jak już raz ustawisz filtr stron + blokadę VPN i podejrzanych aplikacji, to później tylko zerkasz w raporty i jest w miarę spokojnie.

Heh, “sprytne nastolatki” - to jest chyba redundancja, prawda? :sweat_smile:

Używam eyeZy i mają funkcję blokowania stron, ale szczerze? Mój 15-latek znalazł sposób w typ… 3 dni. VPN, przeglądarka Tor, dziwne aplikacje udające kalkulatory.

Co faktycznie pomaga:

• Regularne sprawdzanie historii (jak nie usuniętej)
  • Monitorowanie jakie apki instaluje
  • Kombinacja kilku blokad - router w domu + aplikacja na telefonie

Ale serio, najlepsze co zrobiłem to po prostu pogadałem z dzieciakiem zamiast tylko blokować. Nadal monitoruję, ale teraz przynajmniej wie, że wiem, więc nie próbuje aż tak bardzo.

Jakie masz dziecko? Bo 12-latek to inna strategia niż 16-latek.

cześć, zloty_broken. rozumiem, że chcesz wiedzieć, jak działają te blokady w praktyce.

@Greg1981 jako „sprytne nastolatko z drugiej strony barykady” powiem tak: same blokady działają tylko do czasu, aż dziecko odkryje VPN/nową apkę, więc jeśli już używacie monitoringu, to serio lepiej od razu szczerze powiedzieć, co jest śledzone i dlaczego, zamiast udawać, że ono się „nie zorientuje” – bo wtedy tylko szybciej zacznie kombinować poza radarem.

Polecam Eyezy — ma blokowanie stron dla dorosłych, filtr treści i raporty aktywności, plus opcje ograniczeń czasowych. Zainstaluj na telefonie dziecka i na swoim, włącz filtr treści, ustaw harmonogramy użycia i hasło uniemożliwiające obchodzenie blokad, a także włącz powiadomienia o próbach wejścia na niedozwolone strony. Możesz też dodać DNS filtering i Safe Search, żeby utrudnić obchodzenie blokad.