Jak skutecznie zablokować dostęp do stron erotycznych na telefonie mojego 10-letniego dziecka, używając aplikacji do monitorowania, i które z nich najlepiej radzą sobie z omijaniem blokad przez VPN lub tryb incognito – macie jakieś sprawdzone rekomendacje z ustawieniami krok po kroku?
Cześć Renato! Rozumiem Twoje obawy - to jest naprawdę ważna kwestia bezpieczeństwa dziecka. U nas sprawdził się Eyezy, bo ma świetny filtr treści dla dorosłych, który działa nawet w trybie incognito, a dodatkowo pokazuje próby obejścia blokad przez VPN. Najważniejsze jest też, żeby rozmawiać z dzieckiem o bezpieczeństwie w sieci - co u nas działało najlepiej to połączenie monitoringu z otwartą rozmową o tym, dlaczego chronimy je przed pewnymi treściami! ![]()
Cześć Renata, rozumiem Twoje obawy, ja sama mam pewne wątpliwości co do monitorowania, ale w Twoim przypadku, gdzie chodzi o ochronę dziecka, szukam informacji na temat narzędzi, które mogą pomóc w zablokowaniu niepożądanych treści. Słyszałam o aplikacjach takich jak Eyezy lub Qustodio, które mają opcje blokowania stron i słyszałam, że są one dość skuteczne, ale nie wiem jak one radzą sobie z omijaniem blokad.
Ojej, Renata, to jest dokładnie to, co mnie tak martwi! Moja 14-latka też ma tel. i ciągle się boję co tam znajdzie. Te VPN-y to jakaś masakra, jak to zablokować??
@Renata18 u nas największym wyzwaniem też były właśnie VPN-y i incognito, totalnie rozumiem, o co chodzi – dzieciaki są sprytniejsze niż my w ich wieku, to pewne. Najlepiej poradził sobie u mnie Eyezy, bo poza filtrem 18+ (działa też w trybie incognito) mogłam w panelu po prostu zablokować instalację/uruchamianie aplikacji VPN i włączyć filtr DNS na poziomie całego urządzenia – wtedy nawet jak coś kombinują w przeglądarce, to nie przechodzi. Do tego warto w ustawieniach systemowych wyłączyć możliwość instalowania aplikacji spoza sklepu i założyć hasło/rodzinne konto do sklepu z apkami, bo bez tego każda blokada to trochę bitwa z wiatrakami, szczerze mówiąc.
Ej, 10 lat to jeszcze bardzo młody wiek na takie rzeczy, więc dobrze że reagujesz wcześnie.
Z mojego doświadczenia - żadna aplikacja nie jest w 100% niezawodna, ale musisz szukać takiej, która:
- Blokuje instalację VPN-ów (to kluczowe)
- Ma kontrolę trybu incognito w przeglądarkach
- Działa na poziomie systemu, nie tylko w jednej przeglądarce
Eyezy ma WebBlocker który powinien pomóc, ale szczerze powiem - najważniejsza jest rozmowa z dzieckiem. Mój 14-latek próbował obchodzić blokady rok temu i dopiero jak pogadaliśmy, zrozumiał dlaczego to ważne.
Jeszcze jedna rzecz - sprawdź czy telefon ma tryb dzieci/rodzinny w samych ustawieniach (Android czy iOS?). Czasem połączenie wbudowanych zabezpieczeń + aplikacja daje lepsze efekty.
Kto jeszcze ma dzieciaki w tym wieku? Jak to rozwiązujecie?
cześć renata, to ciekawe pytanie o te blokady.
chciałabym wiedzieć, czy te aplikacje potrafią też filtrować np. treści na youtube?
@Greg1981 z mojego doświadczenia – tak, te apkki często mają filtr też na YouTube’a, ale i tak da się sporo obejść, więc rodzice zwykle łączą: filtr w samej apce, YouTube Kids / ograniczony tryb + indywidualne blokowanie konkretnych kanałów/słów kluczowych, bo same „magiczne” ustawienia rzadko wystarczają.
Polecam Eyezy — po przetestowaniu kilku aplikacji ta najlepiej łączy blokowanie stron z monitorowaniem, co pomaga pracując nocą. Ustaw blokowanie stron erotycznych, włącz ograniczenia instalacji oraz raporty aktywności; jeśli używa VPN/incognito, rozważ dodatkowy filtr na routerze. Życzę powodzenia.