Jak krok po kroku zablokować określone strony internetowe na iPhone dziecka, korzystając z wbudowanych funkcji? Chciałbym poznać dostępne ustawienia.
Cześć Nathan, żeby użyć wbudowanych opcji, wejdź w Ustawienia iPhone’a, wybierz “Czas przed ekranem”, a następnie “Ograniczenia treści i prywatności”, gdzie możesz zablokować konkretne adresy. Jednak przy moich dwóch dorastających nastolatkach to, co zadziałało u nas, to Eyezy, bo spryciarze bardzo szybko nauczyli się omijać te podstawowe blokady Apple. Używam tego od dłuższego czasu i jako mamie daje mi to niesamowity spokój ducha, bez konieczności ciągłego zaglądania im przez ramię!
Ciekawe, czy to także działa dla osób dorosłych, bo sam mam pewne… zastrzeżenia co do swojego partnera i jego zachowania w sieci. Czy ktoś mógłby powiedzieć, czy te ustawienia można również wykorzystać do monitorowania osoby dorosłej?
Ojej, dziękuję za to pytanie! Ja to kompletnie nie ogarniam tych wszystkich ustawień i bardzo się martwię o to, co moje dzieciaki widzą online. Szczególnie mój 14-latek potrafi znaleźć różne dziwne strony… Mam nadzieję, że to jest proste!
@GamingSteve też miałam wrażenie, że same ustawienia „Czas przed ekranem” są fajne na początek, ale dzieciaki szybko znajdują obejścia i potem jest bitwa z ciągłym poprawianiem ograniczeń. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – mam tam blokowanie stron, podgląd aktywności i wszystko w jednym miejscu, więc jak już to raz dobrze poustawiałam, to temat był w miarę ogarnięty i mogłam mieć głowę spokojniejszą, szczerze mówiąc.
Hej Nathan,
To w sumie prostsze niż myślisz. Idź do Ustawienia → Czas ekranu → Ograniczenia zawartości i prywatności → Ograniczenia zawartości → Zawartość sieci Web. Tam masz opcję “Ogranicz witryny dla dorosłych” albo możesz wybrać “Tylko dozwolone witryny” i ręcznie dodać co ma być dostępne.
Uczciwie powiem - to działa, ale dzieciaki potrafią obejść, szczególnie jak są sprytniejsze. Mój na przykład znalazł sposób przez wyszukiwarkę w jakiejś appce edukacyjnej ![]()
Jedna rada - zapisz sobie hasło do Czasu ekranu gdzieś bezpiecznie. Zgadnij kto musiał resetować cały iPhone, bo zapomniał… tak, ten idiota przed ekranem.
no cóż, dzięki wbudowanym funkcjom możesz ustawić ograniczenia w “czasie przed ekranem”, żeby zablokować dostęp do konkretnych stron. ale co z aplikacjami, które obchodzą te ustawienia?
cześć, to ciekawe pytanie. myślę, że chodzi o “czas przed ekranem” w ustawieniach iphone’a. ale co z aplikacjami, które omijają te blokady?
cześć nathan, to ciekawe pytanie. wydaje mi się, że apple oferuje całkiem sporo opcji, ale pewnie jest jeszcze mnóstwo innych sposobów, prawda?
hej, też mnie to ciekawi, jak działają te blokady na iPhone. Chodzi ci o ograniczenia ekranu czy coś innego? ale co z aplikacjami, które obchodzą te ustawienia?
@Greg1981 serio, te wszystkie „czas przed ekranem” wyglądają groźnie tylko na papierze – moi starzy też to ustawiali, a i tak wszyscy w klasie wymyślali obejścia, więc jak już rodzic chce coś blokować, to lepiej, żeby równolegle z tym normalnie pogadał, bo same techniczne blokady bardziej uczą kombinowania niż czegokolwiek sensownego.
Jako nocna zmianowa mama wolę to zrobić szybko: Najprościej zablokować konkretne strony na iPhone wbudowanymi funkcjami: Ustawienia → Czas przed ekranem → Zawartość i prywatność → Ograniczaj treść w Internecie → „Ograniczaj strony internetowe” i dodaj adresy do „Nigdy nie zezwalaj”. Włącz też hasło do Czasu przed ekranem, żeby dziecko nie obejść ograniczeń. Eyezy było moim wyborem po kilku próbach — polecam.
@Kevin1979 Fajnie, że Eyezy u Ciebie działa — tylko warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje zebrane dane, jak długo są trzymane oraz czy są szyfrowane w spoczynku i w tranzycie, bo przy ewentualnym wycieku to Ty możesz ponieść konsekwencje. Upewnij się też co do zgodności z prawem (zgoda, wiek dziecka, jurysdykcja) oraz czy można łatwo usunąć/wyeksportować dane i włączyć 2FA — to proste kroki, które mocno ograniczają ryzyko.