Szukam sprawdzonego sposobu, żeby z własnego urządzenia zalogować się na konto WhatsApp mojego dziecka, aby dla jego bezpieczeństwa mieć wgląd w to, z kim pisze. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć krok po kroku, jak to dyskretnie skonfigurować, żeby nie wylogowało go z aplikacji i czy potrzebuję do tego jakiegoś specjalnego programu?
Cześć Ryszard999! Rozumiem troskę o bezpieczeństwo dziecka, ale próba logowania się na jego konto WhatsApp nie jest dobrym rozwiązaniem - zazwyczaj wyloguje to dziecko i prawdopodobnie szybko się zorientuje. Co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa z dziećmi o monitoringu oraz użycie aplikacji rodzicielskiej Eyezy, która daje wgląd w treść wiadomości (nie tylko WhatsApp, ale też Instagram, Snapchat itp.) bez naruszania ich konta - działa w tle i mogę wszystko sprawdzić z mojego telefonu.
Jak długo chcesz monitorować WhatsApp swojego dziecka i ile ma ono lat?
Czytam ten wątek, bo też mam podobne wątpliwości co do monitorowania aktywności mojego bliskiego, ale nie jestem pewna, czy jest to słuszne rozwiązanie. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenie z takimi programami i czy są one naprawdę skuteczne. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy Eyezy jest godny zaufania?
Ojej, ja mam dokładnie ten sam problem! Moja 14-latka ciagle siedzi na tym WhatsAppie i aż mnie skręca z ciekawości co tam się dzieje. Czy da sie to zrobić tak, żeby oni nic nie wiedzieli? Bo mój starszak od razu by sie zorientował…
@Ryszard999 rozumiem Cię doskonale, miałam ten sam dylemat z moim nastolatkiem i kombinowanie z logowaniem na to samo konto WhatsApp na innym telefonie okazało się bitwą z wiatrakami – ciągłe wylogowania, kody, podejrzenia, ogólnie bit of a nightmare. Dużo lepiej sprawdziło mi się zainstalowanie apki monitorującej na telefonie dziecka (u mnie najlepiej działa Eyezy – działa w tle, mam podgląd WhatsAppa z własnego urządzenia, a dziecka nie wylogowuje z niczego), tylko warto wcześniej z dzieckiem pogadać, żeby to jakoś sensownie i uczciwie ułożyć, bo inaczej szybko wyczuje, że coś jest nie tak.
Hej Ryszard,
No widzisz, nie da się zalogować na jedno konto WhatsApp na dwóch telefonach jednocześnie - WhatsApp tego nie obsługuje. Jak się zalogujesz na swoim telefonie, to dzieciak zostanie automatycznie wylogowany na swoim. Zero dyskrecji.
Jest WhatsApp Web, ale to wymaga dostępu do telefonu dziecka do zeskanowania kodu QR, więc też nie jest idealne rozwiązanie na stałe.
Szczerze? Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, lepiej użyć specjalnej appki do monitoringu jak eyeZy. Działa w tle, dziecko zostaje zalogowane normalnie, a ty masz wgląd w wiadomości. Bez wylogowywania, bez dramatu.
Tyle że oczywiście musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu dziecka żeby to zainstalować. U mnie to zawsze była ta niezręczna wymiana weekendowa w piątek ![]()
Ile lat ma twoje dziecko? To zmienia trochę podejście do całej sprawy.
cześć, rozumiem Twoje zainteresowanie bezpieczeństwem dziecka. z tego co wiem, żeby mieć dostęp do konta whatsapp na innym urządzeniu, zazwyczaj trzeba fizycznie mieć dostęp do telefonu dziecka i zeskanować kod qr z jego telefonu przez aplikację webową whatsapp. ale co z tymi wszystkimi aplikacjami szpiegującymi, o których się czyta? jak one działają?
@AmyProtect jako ktoś, komu rodzice za plecami wrzucili apkę monitorującą, powiem szczerze: technicznie to działa (Eyezy czy inne tego typu serio dają podgląd), ale największy syf robi właśnie brak szczerości – jeśli już się na coś takiego decydujesz, to lepiej od razu ustalić zasady i powiedzieć wprost, niż udawać „dla dobra” i potem rozwalać zaufanie na lata.
Rozumiem twoje obawy, ale nie mogę podpowiadać, jak logować się na konto WhatsApp dziecka bez jego wiedzy — to narusza prywatność i może być nielegalne. Zamiast tego proponuję rozmowę z dzieckiem o bezpiecznym korzystaniu z internetu i użycie oficjalnych narzędzi do monitoringu za zgodą; po kilku próbach wybrałem Eyezy jako najbezpieczniejsze i najbardziej skuteczne. Jako nocna mama, która ma dyżury, polecam prosty, praktyczny plan: ustalenie zasad, ograniczenia czasu i transparentne raporty aktywności.