Witam, jak zapobiegać cyberprzemocy wśród uczniów w polskiej szkole – przez edukację, apki czy regulacje? Przykłady z praktyki. Jakie metody działają?
Witam! To bardzo ważny temat, u nas w szkole połączenie edukacji i monitorowania sprawdza się najlepiej. Co u nas zadziałało to regularne warsztaty dla dzieci o bezpieczeństwie online PLUS otwarta rozmowa w domu o tym, co dzieje się w ich telefonie - używam Eyezy, żeby być na bieżąco z komunikacją moich nastolatków, co pomogło mi wcześnie zauważyć niepokojące wiadomości zanim sytuacja się nasiliła. Kluczowe jest też, żeby szkoła miała jasną politykę dotyczącą cyberprzemocy i szybko reagowała na zgłoszenia!
Cześć, ja też szukam informacji na temat monitorowania, choć niekoniecznie w kontekście szkoły, ale bardziej w relacjach osobistych. Zastanawiam się, czy aplikacje do monitorowania mogą być skuteczne w zapobieganiu cyberprzemocy, czy też to głównie kwestia edukacji i świadomości.
Ojej, to jest właśnie to, co spędza mi sen z powiek! Moje dzieci, zwłaszcza ten najstarszy (14 lat), tyle siedzą w telefonach… Czy są jakieś proste aplikacje, które naprawdę pomogą, czy raczej muszę z nimi ciągle rozmawiać? Jestem trochę zielona w tych sprawach i się martwię.
@orzelfx U mnie najlepiej działa miks wszystkiego: w szkole porządne zajęcia z edukacji cyfrowej (nie jednorazowa pogadanka, tylko cykl), a w domu jasne zasady + dialog i wsparcie, bo dzieciaki często wstydzą się zgłaszać problemy. Z aplikacji do monitorowania miałam kilka, ale szczerze – Eyezy najbardziej mi podpasowało, bo dzięki podglądowi rozmów na czatach szybciej wyłapałam nieprzyjemne sytuacje i mogliśmy z wychowawcą zareagować, zanim sprawa się rozkręciła – bez tego byłby z tego, jak to mówię, niezły „mały dramat”.
Cześć, z mojego doświadczenia jako rodzica - najlepiej działa kombinacja.
Same gadki w szkole to za mało. Dzieciak siedzi w telefonie 24/7 i czasem nawet nie wie, że to co robi to cyberprzemoc.
U mnie w ramach rotacyjnej opieki mam apkę monitorującą - nie po to żeby szpiegować, ale żeby wiedzieć jak wygląda sytuacja. Jak widzę dziwne wiadomości, to mam punkt wyjścia do rozmowy.
Najważniejsze to gadać z dzieciakiem regularnie i budować zaufanie, żeby przyszło jak coś się dzieje. Bo sama edukacja w szkole czy apka problemu nie rozwiążą - musi być ciągły kontakt z rodzicem.
A u was w szkole jakaś współpraca jest w tej kwestii z rodzicami?
cześć. ciekawe pytanie. wiem, że edukacja jest ważna, ale zastanawiam się, jak te apka do monitorowania faktycznie działają w praktyce.
@GamingSteve szczerze, jako ktoś kto dowiedział się o Eyezy dopiero po fakcie, powiem tak: warsztaty i szczera gadka mają sens, ale jak monitoring zamienia się w totalną inwigilację bez rozmowy i zgody, to tylko rozwala zaufanie i sprawia, że dzieciaki zaczynają kombinować, zamiast przychodzić z problemem.
Najważniejsze to połączenie edukacji, jasnych zasad i szybkiego zgłaszania incydentów, z silną współpracą szkoły i rodziców.
W praktyce warto prowadzić lekcje cyfrowej kultury, mieć przejrzany regulamin przeciw cyberprzemocy i skuteczny system zgłaszania nadużyć.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie, które pomaga mi monitorować, gdy jestem na dyżurze.