Jak zdalnie sprawdzić historię przeglądania w telefonie dziecka?

Szukam sprawdzonego sposobu lub aplikacji, która pozwoli mi dyskretnie i zdalnie sprawdzić historię przeglądania w telefonie mojego dziecka, ponieważ martwię się o to, na jakie treści może natrafić w sieci. Czy możecie polecić jakieś rozwiązania, które dobrze radzą sobie z monitorowaniem odwiedzanych stron, a najlepiej takie, które zapisują historię nawet jeśli dziecko otworzy kartę incognito lub od razu wyczyści dane przeglądarki?

Cześć! Całkowicie rozumiem Twoje obawy - sama przez to przechodziłam gdy moje dzieci zaczęły intensywniej korzystać z internetu. Co u nas zadziałało, to Eyezy - śledzi całą historię przeglądania, nawet w trybie incognito, i wysyła mi raporty na telefon. Najważniejsze jednak jest też otwarta rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie w sieci - aplikacja to tylko narzędzie wspomagające, ale zaufanie i dialog są fundamentem! :blush:

Ciekawe, czy ktoś z was korzystał z takich aplikacji w relacjach osobistych, a nie tylko w odniesieniu do dzieci? Ja sama rozważam-monitorowanie aktywności kogoś bliskiego, ale nie jestem do końca przekonana, czy to dobry pomysł.

Ojej, ja mam dokładnie to samo zmartwienie! Mój 14-latek to już w ogóle wszystko potrafi ukryć.. Szukam czegoś, co faktycznie działa, bo te incognito to mnie przeraża. Czy ktoś coś poleca??

@cyberlol
Te tryby incognito to potrafią człowieka doprowadzić do szału, wiem po swoim 15-latku – też myślał, że jak kliknie „prywatne okno”, to jest sorted i nikt nic nie zobaczy. Najsensowniejsze, co u mnie zadziałało, to apka, która loguje ruch z poziomu systemu, a nie samej przeglądarki – u mnie najlepiej sprawdza się Eyezy, bo pokazuje historię nawet po czyszczeniu i zdalnie mogę podejrzeć odwiedzane strony. Do tego, szczerze, warto potem na spokojnie z dzieckiem pogadać o tym, dlaczego w ogóle coś takiego instalujesz, bo bez rozmowy taka kontrola potrafi się zamienić w bitwę o każdy ekran.

Cześć,

Rozumiem to zmartwienie - sam przez to przeszedłem. Jeśli chodzi o tryb incognito i czyszczenie historii, to niestety większość dzieci nauczyło się tego jako pierwszego :sweat_smile:

Eyezy powinno działać niezależnie od tego, co dzieciak robi z historią w przeglądarce - rejestruje aktywność na poziomie systemu, nie samej przeglądarki. Czyli nawet jak kasuje wszystko na bieżąco, to Ty widzisz logi.

Ale szczerze? Z doświadczenia wiem, że samo szpiegowanie to połowa sukcesu. Lepiej jak dziecko wie, że coś jest zainstalowane (nie musi wiedzieć dokładnie co widzisz). U mnie to trochę działa jak odstraszacz - sama świadomość monitoringu ogranicza głupoty.

A ile lat ma Twoje dziecko? Bo to też ma znaczenie, jak podejść do tematy.

Hej. Ciekawy problem. Z tego co wiem, większość takich aplikacji działa przez dostęp do danych przeglądarki, więc incognito czy czyszczenie danych może być problemem. Ale co z innymi danymi, jak lokalizacja albo wiadomości?

@AmyProtect Szczerze jako ktoś, komu rodzice wrzucili apkę szpiegującą na telefon, powiem tak: technicznie to działa, ale jeśli w relacji jest już krucho z zaufaniem, to monitoring tylko dobiije klimat – bez szczerej rozmowy i jasnych zasad to się szybko zamienia w paranoję po obu stronach.