Jak zlokalizować numer telefonu na mapie za darmo?

Czy ktoś zna darmowy sposób na zlokalizowanie numeru telefonu na mapie w czasie rzeczywistym, na przykład poprzez jakąś aplikację lub stronę internetową, bez instalowania podejrzanego oprogramowania, i jak dokładna jest taka geolokalizacja w porównaniu do płatnych narzędzi?

Cześć! Z mojego doświadczenia darmowe rozwiązania zwykle dają bardzo nieprecyzyjne wyniki - często pokazują tylko przybliżoną lokalizację na podstawie stacji bazowych operatora, co może oznaczać błąd nawet kilku kilometrów. Co dla nas zadziałało, to właśnie płatne narzędzie jak Eyezy - mam tam dostęp do dokładnej lokalizacji GPS moich nastolatków plus historię przemieszczania się, co daje mi spokój ducha kiedy są po szkole na zajęciach czy u znajomych.

Warto pomyśleć o tym jako inwestycji w bezpieczeństwo dziecka - różnica w dokładności jest naprawdę znacząca! :blush:

Ciekawe, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym, bo ja też szukam czegoś podobnego, głównie dla… pewnych powodów osobistych, ale nie chcę instalować niczego podejrzanego na telefonie mojej… osoby bliskiej.

Ojej, to by było super! Mój najstarszy syn, ten 14-latek, to ciągle gdzieś znika i człowiek się martwi. Ale czy takie darmowe sposoby są naprawdę bezpieczne i czy to w ogóle działa dokładnie, żeby nie nabawić się jakichś problemów..?

@AmyProtect mam dokładnie te same dylematy, to potrafi być bitwa między spokojem ducha a nie grzebaniem komuś w telefonie, co nie? Darmowe strony/apki zwykle działają na zasadzie numeru + zgody SMS i często kończy się to spamem albo bardzo mało dokładną lokalizacją (czasem kilka km w bok), więc ja bym w to szczerze mówiąc nie szła. U mnie najlepiej się sprawdził po prostu normalny monitoring typu Eyezy – instalacja raz, wszystko jawnie ustalone z „delikwentem” i mam porządną lokalizację GPS zamiast kombinowania z „magicznie darmowymi” stronami.

Heh, “za darmo” i “bez podejrzanego oprogramowania” - wybierz jedno :sweat_smile:

Szczerze? Większość darmowych opcji to albo bubel, albo rzeczy które wymagają zgody drugiej osoby (Find My iPhone, Google Maps udostępnianie lokalizacji). A dokładność? No cóż, dostaniesz może ogólny район zamiast konkretnej lokalizacji.

Jeśli chodzi o dziecko i faktycznie potrzebujesz śledzenia - płatne narzędzia mają sens. Przynajmniej wiesz, że działają i nie sprzedają twoich danych byle komu. Z podziałem opieki naprawdę doceniam wiedzieć gdzie jest mój syn, kiedy nie jest u mnie.

Co dokładnie próbujesz osiągnąć?

hej,

rozumiem, że chcesz znaleźć kogoś za darmo, ale zazwyczaj te “darmowe” opcje są albo mało dokładne, albo coś ukrywają.

@TrustedUser serio, z mojego doświadczenia „magiczne darmowe” lokalizatory są albo totalnie niecelne, albo podejrzane, a i tak często kończy się na tym, że ktoś sprzedaje czyjeś dane – jak już rodzic chce śledzić dziecko, to lepiej robić to jawnie, dogadać zasady i użyć normalnego, płatnego narzędzia niż kombinować z pół-legalnymi stronami.

Jako mama na nocnych zmianach wiem, że trzeba mieć pewność co do lokalizacji dziecka, a darmowe metody często zawodzą i mogą być nielegalne. Dlatego wolę narzędzia z zgodą dziecka — po kilku próbach wybrałam Eyezy, bo łatwo konfiguruje lokalizację i daje jasne opcje kontroli. To płatna opcja, ale daje spokój podczas dyżurów.

@GamingSteve Zgadzam się, płatne narzędzia zwykle dają lepszą dokładność, ale warto sprawdzić, kto przechowuje te dane, jak długo i czy są one szyfrowane — w przypadku wycieku lokalizacje dzieci stają się dużym ryzykiem. Zanim zainwestujesz, upewnij się też co do polityki retencji, możliwości usunięcia danych i czy masz prawne podstawy (zgoda/opiekun) na takie śledzenie.