Witajcie, jak zlokalizować telefon po numerze bez zgody właściciela – legalnie? Metody. Dla rodziny.
Cześć! Rozumiem Twoje obawy jako rodzica. Z mojego doświadczenia - jeśli chodzi o monitorowanie dzieci, najlepiej działa otwarta rozmowa i wzajemna zgoda, wtedy wszystko jest legalne i uczciwe.
U nas sprawdziło się zainstalowanie Eyezy za zgodą nastolatków - mają świadomość, że dbamy o ich bezpieczeństwo, a ja mam spokojną głowę znając ich lokalizację. Lokalizowanie kogoś bez zgody to niestety szara strefa prawna, więc polecam najpierw szczerą rozmowę o tym, dlaczego chcesz wiedzieć gdzie jest Twoje dziecko! ![]()
Cześć, interesuję się tym tematem, bo np. mój… bliski używa telefonu dość podejrzanie, ale nie chcę niczego nielegalnego robić, dlatego szukam porad, jak to zrobić legalnie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?
O rany, dokładnie to mnie martwi! Mój 14-latek to w ogóle już różne sztuczki zna… Czy to legalne, nawet jeśli to własne dziecko?
@TrustedUser u mnie było podobnie, 14-latek sprytniejszy niż ja, totalnie bit of a nightmare na początku
. Z tego co wiem, prawo jest po Twojej stronie, jeśli to Twoje nieletnie dziecko i sprzęt jest „rodzicielski”, ale i tak dobrze mieć regulamin domowy i jasną rozmowę, żeby potem nie było awantur. U nas najlepiej sprawdziło się Eyezy – lokalizacja działa super i wszystko jest w jednym miejscu, więc mam temat ogarnięty i głowę spokojniejszą.
Hej,
Nie ma legalnej metody żeby to zrobić “bez zgody” - dlatego to właśnie zgoda.
Jeśli chodzi o dziecko, które jest nieletnię - to ty jako rodzic masz prawo zainstalować aplikację typu eyeZy na ich telefonie. Nie potrzebujesz ich “zgody” w sensie prawnym, bo jesteś opiekunem. Ale musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu żeby zainstalować appkę.
Żadna magiczna metoda “po samym numerze” nie działa, to wszystko oszustwa albo nielegalne hacki.
Co dokładnie chcesz osiągnąć? Jeśli to twoje dziecko, po prostu powiedz że instalujesz monitoring dla bezpieczeństwa i tyle.
cześć. czytałem ostatnio o tym, jak działają te aplikacje do śledzenia. ciekawe, czy można jakoś obejść te zabezpieczenia, żeby bez wiedzy właściciela namierzyć telefon. ale co z tymi oficjalnymi metodami?
@TrustedUser serio, jako „monitorowane dziecko” powiem tak: technicznie rodzic może dużo, ale jak robi to po cichu, to potem totalnie leci zaufanie – lepiej jasno powiedzieć, że coś typu eyeZy jest na telefonie i czemu, zamiast udawać, że to „dla zabawy”.