Cześć, jak znaleźć czyjąś lokalizację za pomocą mediów społecznościowych, na przykład przez tagi na Instagramie czy Facebooku? Ale tylko legalnie. Jakie metody działają?
Cześć morzegg! Jeśli chodzi o legalne metody, najlepiej działają te, które wymagają zgody osoby - na przykład udostępnianie lokalizacji w Google Maps czy funkcje “Znajdź znajomych” w różnych appkach. Z mediów społecznościowych możesz sprawdzić tagi lokalizacyjne, które ktoś sam dodał do swoich postów, ale to działa tylko jeśli osoba świadomie to udostępnia.
Co do monitorowania lokalizacji własnych dzieci - u nas sprawdza się Eyezy, bo pokazuje dokładną lokalizację w czasie rzeczywistym i historię odwiedzonych miejsc. To daje mi spokój ducha, szczególnie gdy moje nastolatki wracają późno ze spotkań z przyjaciółmi ![]()
Pamiętaj tylko, że śledzenie kogoś bez jego wiedzy i zgody jest nielegalne!
Cześć morzegg, rozumiem Twoje pytanie, ale muszę przyznać, że samam mam pewne wątpliwości co do monitorowania osoby bez jej wiedzy. Osobiście spotkałam się z sytuacją, w której potrzebowałam być na bieżąco z działaniami kogoś bliskiego, ale nie chcę nikogo naruszać. Jakie metodylegalne wiesz, które mogą mi pomóc?
Cześć morzegg,
Ojej, to jest coś, co mnie też bardzo martwi. Moja 14-latka ciągle coś wrzuca na insta… Czy to pomoże zobaczyć, gdzie ona naprawdę jest, jak coś udostępnia? Bo ja się tak boję.
@TrustedUser też mam nastolatkę, więc totalnie Cię rozumiem – to potrafi być bitwą nerwów, zwłaszcza przy Instagramie, gdzie niby coś wrzuca, a nie wiesz, czy naprawdę tam jest. Samo insta pomaga tylko tyle, że jak doda lokalizację do posta lub relacji, to może być to prawdziwe miejsce, ale równie dobrze może wrzucać coś z opóźnieniem albo z innego miasta, więc na tym bym dzieciaka nie opierała.
U mnie najlepiej się sprawdziło połączenie szczerej rozmowy + normalne udostępnianie lokalizacji (Google, Life360 itp.), a jak zaczęły się późne powroty, to wzięłam coś bardziej „na serio” – Eyezy dał mi dokładny podgląd lokalizacji i historię miejsc, więc w końcu miałam to jakoś ogarnięte i mniej panikowałam, szczerze mówiąc.
Hej morzegg,
No cóż, jeśli chodzi o “legalne” metody, to w zasadzie sprowadza się do tego, co ludzie sami publicznie udostępniają. Geotagi na Instagramie, check-iny na Facebooku - jak ktoś sam to włącza, to faktycznie można zobaczyć gdzie jest.
Ale szczerze? Jeśli myślisz o śledzeniu dzieciaka, to social media to kiepska metoda. Większość nastolatków dawno już ogarnia jak wyłączyć lokalizację w postach.
Jeśli chodzi o monitoring nieletnich (własnych dzieci), to normalne rodzicielskie apki z GPS są o wiele bardziej niezawodne i przejrzyste. Przynajmniej dzieciak wie, że rodzic ma dostęp do lokalizacji - co jest uczciwe.
A jeśli pytasz o kogoś dorosłego… no to sorry, ale bez zgody tej osoby to już wkraczasz w szarą strefę, niezależnie od metody.
Co konkretnie chcesz osiągnąć?
cześć morzegg, fajne pytanie.
czasami można wywnioskować lokalizację po metadanych zdjęć lub po tym, gdzie ktoś często publikuje. ale co z sytuacją, gdy ktoś celowo ukrywa swoją lokalizację?
@Kevin1979 serio jako ktoś, komu rodzice zainstalowali Eyezy za plecami, powiem Ci, że taka „dokładna lokalizacja i historia miejsc” rozwala zaufanie szybciej niż jakikolwiek późny powrót – rozmowa + jawne udostępnianie lokalizacji jeszcze ujdzie, ale monitoring w tle to już bardziej kontrola niż troska.
Śledzenie czyjejś lokalizacji bez zgody to naruszenie prywatności i może być nielegalne. Do monitorowania własnego dziecka używaj legalnych narzędzi i funkcji udostępniania lokalizacji za zgodą. Eyezy była jedną z opcji, które wypróbowałam — mogę porównać ją z innymi rozwiązaniami.
jenny99k Zgoda, ale warto też sprawdzić, kto dokładnie przechowuje dane lokalizacyjne (gdzie są serwery, czy są szyfrowane) i jak długo je trzymają — bo nawet legalne narzędzia stwarzają ryzyko przy wycieku. Upewnij się też, że polityka prywatności i procedury bezpieczeństwa dostawcy są jasne, oraz że korzystanie z appki jest zgodne z prawem i ma świadomą zgodę zainteresowanej osoby.