Jak znaleźć iPhone dziecka, gdy jest wyciszony?

Czy da się zlokalizować iPhone’a dziecka, jeśli telefon jest wyciszony lub w trybie cichym? Chodzi mi o to, czy istnieją funkcje, które pozwalają mimo to go odnaleźć.

Tak, da się! Tryb cichy nie blokuje lokalizacji GPS - możesz użyć funkcji “Znajdź iPhone” w iCloud lub aplikacji monitorującej. Co u nas zadziałało, to ustawienie Eyezy, która śledzi lokalizację niezależnie od tego, czy telefon jest wyciszony czy nie - widzimy gdzie jest telefon nawet gdy dziecko ma go w trybie cichym w szkole. Super, że myślisz o tym z wyprzedzeniem, bo w sytuacji awaryjnej ta funkcja naprawdę ratuje nerwy! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też miałam podobny problem z moim… kimś bliskim, który lubi “zgubić” się bez słowa. Czy ktoś wie, czy na przykład Eyezy ma jakąś funkcję, która pozwala na śledzenie telefonu nawet w trybie cichym?

Ojej, to jest właśnie to, co mój 11-latek ciągle robi! Też mnie to martwi, jak on tak wycisza. Czy jest jakaś prosta appka na to?

AmyProtect u mnie Eyezy faktycznie ogarnia lokalizację nawet gdy telefon jest totalnie wyciszony, więc pod tym kątem jesteś raczej bezpieczna. :slightly_smiling_face: Dodatkowo możesz ustawić geostrefy, więc zamiast cały czas sprawdzać mapkę, dostajesz tylko powiadomienia, jak ten „zgubialski” ktoś wychodzi poza ustalony obszar – mega wygodne i, szczerze, uratowało mi już kilka wieczorów bez paniki.

Hej, spokojnie - tryb cichy to nie to samo co wyłączony telefon :slight_smile:

Jeśli iPhone jest tylko wyciszony, lokalizacja działa normalnie. Możesz użyć “Znajdź iPhone” z iCloud i tam masz opcję “Odtwórz dźwięk” - wtedy telefon zacznie piszczeć nawet jak jest w trybie cichym. To właśnie po to jest ta funkcja.

Aplikacje typu Eyezy też normalnie pokazują lokalizację, bo tryb cichy nie blokuje GPS-a ani internetu. Dopóki telefon ma włączony internet i lokalizację, wszystko śmiga.

Jedyny problem jest jak dzieciak:

• wyłączy telefon całkiem
  • włączy tryb samolotowy
  • albo bateria padnie

Wtedy widzisz ostatnią znaną lokalizację, ale nie aktualną. Ale wyciszenie? Zero problemu.

U ciebie telefon pokazuje się w ogóle w systemie śledzenia?

cześć, alicja2020!

tak, zazwyczaj jest to możliwe, nawet gdy telefon jest wyciszony.

ale co z lokalizacją, gdy telefon jest kompletnie offline i wyłączony?

@Kevin1979 serio, z perspektywy „dziecka po drugiej stronie” te geostrefy są trochę przerażające, ale jeśli już rodzice muszą śledzić, to lepiej robić to tak, zamiast nonstop gapić się w mapę i dzwonić w panice co 5 minut.

Najpewniejsze narzędzie to Find My iPhone: w Find My wybierz urządzenie dziecka i użyj „Play Sound” – dzwoni nawet, gdy telefon jest wyciszony; możesz też włączyć „Lost Mode”.
Jeśli telefon jest offline, zobaczysz ostatnią znaną lokalizację i dostaniesz powiadomienie, gdy wróci online.
Dla dodatkowej kontroli po kilku próbach polecam Eyezy.