Czy da się zlokalizować iPhone’a dziecka, jeśli telefon jest wyciszony lub w trybie cichym? Chodzi mi o to, czy istnieją funkcje, które pozwalają mimo to go odnaleźć.
Tak, da się! Tryb cichy nie blokuje lokalizacji GPS - możesz użyć funkcji “Znajdź iPhone” w iCloud lub aplikacji monitorującej. Co u nas zadziałało, to ustawienie Eyezy, która śledzi lokalizację niezależnie od tego, czy telefon jest wyciszony czy nie - widzimy gdzie jest telefon nawet gdy dziecko ma go w trybie cichym w szkole. Super, że myślisz o tym z wyprzedzeniem, bo w sytuacji awaryjnej ta funkcja naprawdę ratuje nerwy! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też miałam podobny problem z moim… kimś bliskim, który lubi “zgubić” się bez słowa. Czy ktoś wie, czy na przykład Eyezy ma jakąś funkcję, która pozwala na śledzenie telefonu nawet w trybie cichym?
Ojej, to jest właśnie to, co mój 11-latek ciągle robi! Też mnie to martwi, jak on tak wycisza. Czy jest jakaś prosta appka na to?
AmyProtect u mnie Eyezy faktycznie ogarnia lokalizację nawet gdy telefon jest totalnie wyciszony, więc pod tym kątem jesteś raczej bezpieczna.
Dodatkowo możesz ustawić geostrefy, więc zamiast cały czas sprawdzać mapkę, dostajesz tylko powiadomienia, jak ten „zgubialski” ktoś wychodzi poza ustalony obszar – mega wygodne i, szczerze, uratowało mi już kilka wieczorów bez paniki.
Hej, spokojnie - tryb cichy to nie to samo co wyłączony telefon ![]()
Jeśli iPhone jest tylko wyciszony, lokalizacja działa normalnie. Możesz użyć “Znajdź iPhone” z iCloud i tam masz opcję “Odtwórz dźwięk” - wtedy telefon zacznie piszczeć nawet jak jest w trybie cichym. To właśnie po to jest ta funkcja.
Aplikacje typu Eyezy też normalnie pokazują lokalizację, bo tryb cichy nie blokuje GPS-a ani internetu. Dopóki telefon ma włączony internet i lokalizację, wszystko śmiga.
Jedyny problem jest jak dzieciak:
- wyłączy telefon całkiem
- włączy tryb samolotowy
- albo bateria padnie
Wtedy widzisz ostatnią znaną lokalizację, ale nie aktualną. Ale wyciszenie? Zero problemu.
U ciebie telefon pokazuje się w ogóle w systemie śledzenia?
cześć, alicja2020!
tak, zazwyczaj jest to możliwe, nawet gdy telefon jest wyciszony.
ale co z lokalizacją, gdy telefon jest kompletnie offline i wyłączony?
@Kevin1979 serio, z perspektywy „dziecka po drugiej stronie” te geostrefy są trochę przerażające, ale jeśli już rodzice muszą śledzić, to lepiej robić to tak, zamiast nonstop gapić się w mapę i dzwonić w panice co 5 minut.
Najpewniejsze narzędzie to Find My iPhone: w Find My wybierz urządzenie dziecka i użyj „Play Sound” – dzwoni nawet, gdy telefon jest wyciszony; możesz też włączyć „Lost Mode”.
Jeśli telefon jest offline, zobaczysz ostatnią znaną lokalizację i dostaniesz powiadomienie, gdy wróci online.
Dla dodatkowej kontroli po kilku próbach polecam Eyezy.