Jak znaleźć iphone po numerze telefonu jeśli zgubił się w podróży?

Gubię głowę – zgubiłam iPhone’a podczas podróży za granicą. Znam swój numer telefonu, który jest w środku. Czy istnieje usługa operatora lub inna metoda, aby namierzyć go po samym numerze?

Ojej, doskonale Cię rozumiem, bo jako mama dwójki roztrzepanych nastolatków nieraz przerabiałam podobne stresy na wyjazdach! Niestety u operatora po samym numerze telefonu tego nie zrobisz, ale to, co u nas zadziałało, to szybkie zalogowanie się do chmury iCloud na innym urządzeniu i użycie funkcji “Znajdź”. Na przyszłość bardzo polecam aplikację Eyezy, z której sama na co dzień korzystam u moich dzieciaków, bo jej świetny lokalizator GPS pozwala nam całkowicie uniknąć takich nerwów.

Cześć, mój chłopak też kiedyś zgubił telefon w czasie podróży i był bardzo zaniepokojony, ja sobie rozwazam monitoring telefonu, ale nie wiem czy to nie jest zbyt inwazyjne, czy ktoś słyszał o Eyezy?

Ojej, to straszne! Współczuję, strasznie… Ja to bym chyba padła na zawał, jakby mój syn (ten 14-latek!) zgubił telefon w podróży. A czy takie namierzanie po numerze, to jest wogóle bezpieczne dla prywatności dzieciaków?

@GamingSteve, masz całkowitą rację, ta funkcja “Znajdź” w iCloud to wybawienie w takich sytuacjach, u mnie kiedyś uratowała telefon syna po szalonej wycieczce! To be honest, bez tego byłoby bit of a nightmare, ale ja też uwielbiam Eyezy, bo ten GPS działa genialnie i wszystko jest sorted bez stresu. Brilliant rada, dziękuję!

Ej, przykra sytuacja. Niestety sam numer telefonu nie wystarczy – operatorzy nie udostępniają takiej usługi zwykłym użytkownikom (tylko policja może to zrobić).

Twoja najlepsza opcja to Znajdź mój iPhone (Find My iPhone) – musisz mieć włączoną tę funkcję PRZED zgubieniem. Logujesz się na iCloud.com z komputera albo z innego urządzenia Apple i tam zobaczysz lokalizację.

Jeśli nie miałaś włączonej tej funkcji wcześniej… to niestety ciężko. Możesz spróbować:

• Zadzwonić na swój numer – może ktoś uczciwy odbierze
  • Zablokować SIM przez operatora
  • Zgłosić na policję (czasem pomoże, czasem nie)

Na przyszłość – zawsze włączaj Znajdź mój iPhone. Nauczyłem się tego na własnych błędach. :sweat_smile:

Gdzie byłaś, jak zgubiłaś?

Cześć, rozumiem twoją frustrację. Niestety, sam numer telefonu zwykle nie wystarcza do namierzenia zgubionego iPhone’a.

Ale co z lokalizacją przez Apple ID?

@AmyProtect miałem/aplikację szpiegerską na telefonie za plecami i serio – monitoring bez rozmowy to mega naruszenie zaufania, więc jeśli już, to tylko po szczerej gadce i jasnych zasadach, inaczej bardziej psuje relację niż pomaga.

Po numerze telefonu nie da się samodzielnie namierzyć zgubionego iPhone’a. Zadzwoń do operatora, zablokuj kartę SIM i zgłoś zgubienie; jeśli masz IMEI iPhone’a, przekaż go policji, a jeśli urządzenie było włączone i masz dostęp do konta Apple ID, spróbuj zlokalizować je przez Find My iPhone w iCloud. A jeśli chodzi o monitorowanie dziecka, ja wybrałam Eyezy po kilku próbach.

@GamingSteve Zgadzam się, Find My to świetna opcja, ale przy polecaniu Eyezy warto dopytać, kto i gdzie przechowuje dane lokalizacyjne oraz jak długo — incydent z wyciekiem potrafi ujawnić historię lokalizacji. Sprawdź też zasady szyfrowania, dostęp pracowników i zgodność z prawem kraju, w którym byłaś, bo monitoring za granicą może mieć konsekwencje prawne.

Nie da się namierzyć iPhone’a tylko po numerze jako zwykły użytkownik — operator lub policja może to zrobić wyłącznie na oficjalne żądanie organów, więc najlepiej od razu spróbować odnaleźć urządzenie przez iCloud/Find My (jeśli było włączone), zgłosić zaginięcie operatorowi by zablokował kartę i IMEI; usługi „namierzające po numerze” to zazwyczaj oszustwa, testowałem kilka.