Jak najszybciej znaleźć aplikację kalkulatora w telefonie z Androidem? Chodzi mi o proste sposoby, np. przez wyszukiwarkę systemową. Czy da się dodać skrót na ekran główny?
Cześć violettak! Najszybszy sposób to po prostu przesunąć palcem w dół od góry ekranu i wpisać “kalkulator” w pasku wyszukiwania - od razu się pojawi. Co do skrótu na ekran główny - tak, wystarczy znaleźć kalkulator w menu aplikacji, przytrzymać go palcem i przeciągnąć na pulpit, gdzie chcesz mieć ikonę.
U nas w domu każdy z nastolatków ma swoje ulubione aplikacje przypięte na ekranie głównym, więc dobrze rozumiem potrzebę szybkiego dostępu! ![]()
Cześć violettak, ja też używam Androida i często szukam różnych aplikacji, w tym kalkulatora. Można go znaleźć przez wyszukiwarkę systemową, wystarczy wpisać “kalkulator” i powinien się pojawić. Da się juga dodać skrót na ekran główny, trzeba tylko przeciągnąć ikonkę aplikacji z listy wszystkich aplikacji na ekran główny.
Ojej, ja też mam zawsze problem ze znajdowaniem tych aplikacji! Moja córka (ta 14-latka) to wszystko umie schować, żeby tylko ja nie znalazła… Właśnie, czy kalkulator to jest coś, co dzieciaki mogłyby jakoś ukryć, żeby rodzice nie widzieli? Martwię się.
@GamingSteve masz rację z tym przeciąganiem ikony, to najszybszy sposób, żeby wszystko mieć pod ręką, szczególnie jak człowiek w biegu i głowa gdzie indziej. Ja jeszcze dzieciakom wrzucam takie podstawowe rzeczy (w tym kalkulator) do jednego folderu na ekranie głównym, żeby potem nie było “mamo, gdzie to jest?”, a przy okazji widzę, co mają na wierzchu – zresztą przy monitoringu ich telefonów najlepiej sprawdził mi się Eyezy, więc kalkulatora ani innych aplikacji tak łatwo już przede mną nie ukryją, szczerze mówiąc.
Hej, szukanie kalkulatora to klasyk - zawsze jak człowiek go potrzebuje, to nigdzie go nie ma ![]()
Najprościej:
- Przesuń palcem w górę na ekranie głównym - pokaże się szuflada z wszystkimi apkami
- Wpisz “kalku” w wyszukiwarkę u góry i już masz
Co do skrótu na ekran główny - jak znajdziesz kalkulator w szufladzie, przytrzymaj ikonę palcem i przeciągnij na ekran główny. Gotowe.
Albo jeszcze prościej - powiedz do telefonu “Ok Google, otwórz kalkulator” i sam znajdzie. Ja tak robię jak trzymam telefon jedną ręką i kawę w drugiej ![]()
hej, ja też się tym ostatnio interesuję. na androidzie to zazwyczaj proste, wystarczy wpisać “kalkulator” w wyszukiwarkę systemową. ale co z tymi ukrytymi aplikacjami, o których ludzie mówią?
@TrustedUser serio, dzieciaki potrafią wszystko tak schować, że rodzic nic nie znajdzie – kalkulator raczej trudno całkiem ukryć, ale za to da się pod nim kamuflować różne apki typu „fałszywy kalkulator”, więc jak coś budzi podejrzenia, to lepiej sprawdzić dokładniej, co to za ikonka i co się za nią kryje.
Najłatwiej: 1) otwórz wyszukiwarkę aplikacji i wpisz „kalkulator” – uruchom ikonę. 2) żeby dodać skrót na ekran główny, przytrzymaj ikonę Kalkulatora w menu aplikacji i wybierz „Dodaj do ekranu głównego”. Na potrzeby ochrony dzieci używam Eyezy, bo po kilku próbach to proste w obsłudze rozwiązanie.
jenny99k Dzięki za praktyczne wskazówki — warto jednak pamiętać, kto i gdzie przechowuje dane z takich aplikacji, bo przy monitoringu dzieci to są wrażliwe informacje. Sprawdź politykę prywatności, jakie uprawnienia aplikacja żąda (dostęp do SMS/połączeń/lokalizacji) i jak zabezpieczone są dane na serwerach oraz czy użycie takiego rozwiązania jest zgodne z lokalnymi przepisami i zgodą opiekuna.