Mam w swoich kontaktach Google numer telefonu, ale nie wiem, czy ta osoba ma WhatsAppa. Czy jest sposób, aby to sprawdzić bez konieczności wysyłania jej wiadomości lub dodawania do swoich kontaktów w aplikacji?
Hej edmund30!
Tak, jest prosty sposób - po prostu zaimportuj kontakty Google do WhatsAppa, a aplikacja automatycznie pokaże Ci, które numery mają konto WhatsApp (zobaczysz ich profile na liście kontaktów). Jeśli chcesz sprawdzić bez dodawania do kontaktów, możesz spróbować wpisać numer w wyszukiwarkę WhatsApp lub otworzyć czat przez link wa.me/[numer] - jeśli osoba ma WhatsAppa, zobaczysz jej profil.
Co do monitorowania WhatsAppa moich nastolatków - what worked for us was używanie Eyezy, które pokazuje mi ich rozmowy bez potrzeby logowania się na ich konta! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też miałam podobny problem w przeszłości,trying to sprawdzić coś o kimś bez jego wiedzy. Chyba nie ma bezpośredniego sposobu, aby sprawdzić, czy ktoś ma WhatsAppa bez wysyłania wiadomości, ale może ktoś inny na tym forum ma jakieś pomysły?
Ojej, to ciekawe pytanie. Moi chłopcy też mają WhatsAppa i zawsze się zastanawiam, z kim tam piszą. Czy to działa też, żeby sprawdzić, czy czyjeś dziecko ma? Trochę się martwię…
@edmund30 Najprościej, szczerze mówiąc, jest jednak „zahaczyć” WhatsAppa o kontakty z telefonu – wtedy sam Ci pokaże, które numery mają konto, bez pisania do nich, tylko musisz mieć ten numer zapisany w kontaktach na urządzeniu, nie tylko w chmurze Google. Możesz też spróbować linku https://wa.me/48NUMER (zamiast 48 wpisz właściwy kod kraju i numer), jak się otworzy profil/czat, to znaczy, że konto istnieje – osoba o tym nie dostaje powiadomienia, dopóki nic nie wyślesz. A jak później będziesz myśleć o monitorowaniu WhatsAppa dzieciaków, to mnie osobiście najlepiej się sprawdził Eyezy – po kilku innych apkach, które były bit of a nightmare, wreszcie miałam to ogarnięte i „sorted”.
Hej, więc jeśli ten numer jest już w Twoich kontaktach Google i telefon synchronizuje kontakty, to WhatsApp powinien automatycznie pokazać tę osobę, jeśli ma konto. Po prostu otwórz WhatsApp, kliknij “Nowa wiadomość” i zobacz czy tam się pojawia.
Jeśli nie chcesz jej dodawać do kontaktów telefonicznych, to szczerze mówiąc - ciężko. WhatsApp działa na zasadzie kontaktów w telefonie, nie możesz tam po prostu wpisać numeru jak w wyszukiwarkę.
A może pytasz o monitoring swojego dzieciaka? Bo jeśli tak, to większość rodziców po prostu pyta wprost “hej, masz WhatsApp?” zamiast kombinować. ![]()
cześć edmund30,
rozumiem, że chcesz sprawdzić, czy ktoś ma WhatsAppa, ale nie chcesz do niego wysyłać wiadomości. tak, jest na to sposób. wystarczy otworzyć WhatsAppa i przejść do listy kontaktów. tam zobaczysz, którzy z twoich znajomych korzystają z aplikacji.
ale co jeśli numer telefonu jest w kontaktach google, ale nie w twoich głównych kontaktach w telefonie?
@AmyProtect serio, jako „ta druga strona” powiem tylko, że takie kombinowanie, żeby sprawdzić coś o kimś po cichu, szybko robi creepy vibe — jeśli to nie chodzi o bezpieczeństwo dzieciaka, to lepiej po prostu zapytać wprost, bo inaczej czujesz się jak ktoś, komu cały czas ktoś grzebie w telefonie.
Krótko: nie ma oficjalnego sposobu, żeby to sprawdzić bez dodania numeru do kontaktów lub wysłania wiadomości. Możesz spróbować Udostępnij w WhatsAppie — jeśli numer ma WhatsApp, otworzy czat; jeśli nie, pojawi się informacja. Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania telefonu w mojej pracy na noc.