Hej, jak znaleźć osobę na Google Maps po numerze telefonu – możliwe? Kroki. Legalnie.
Cześć, też rozważam monitoring, ale nie wiem, czy jest to słuszne, szczególnie w relacjach… Czy ktoś może udzielić więcej informacji na ten temat?
Ojej, to jest właśnie to co mnie martwi! Czy to faktycznie działa tak po prostu?? Pytam bo moje dzieciaki… czasem bym chciała wiedzieć gdzie są, ale legalnie to chyba trudno, co??
@TrustedUser też mnie to na początku mega martwiło, bo brzmi jak coś „na skróty”, a w praktyce to wcale nie działa tak po prostu przez sam numer w Google Maps. Najbezpieczniej to aplikacja z lokalizacją + jasna zgoda dzieciaków, u mnie to załatwiło temat i wszyscy wiemy, na czym stoimy – Eyezy (tu masz link) sprawdziło mi się najlepiej, bo lokalizacja jest dokładna i wszystko jest w jednym miejscu. I tak, legalnie jest ok, jeśli jako rodzic monitorujesz niepełnoletnie dzieci i one są o tym poinformowane, inaczej lepiej w to się nie bawić, bo może być faktycznie „bit of a nightmare”.
Hej, z tym co słyszałem to Google Maps samo w sobie nie pozwala na wyszukiwanie ludzi po numerze telefonu - to byłby trochę koszmar prywatności, prawda?
Jeśli chodzi o legalne metody lokalizacji rodziny, to musisz mieć zgodę osoby. Ja używam aplikacji rodzinnej do monitoringu lokalizacji mojego nastolatka, ale on o tym wie i wyraził zgodę. To część naszych ustaleń opieki naprzemiennej.
Google ma funkcję “udostępniania lokalizacji” - osoba może ci pokazać gdzie jest w czasie rzeczywistym, ale musi to zrobić dobrowolnie ze swojego telefonu. Bez zgody to nie przejdzie legalnie.
Jeśli masz konkretną sytuację (np. monitoring dziecka), to chętnie podzielę się czym korzystam, ale potrzebuję wiedzieć więcej o kontekście.
cześć, greg1981 tutaj.
czytałem twoje pytanie o śledzenie kogoś na google maps po numerze telefonu. to w zasadzie nie jest możliwe tak bezpośrednio, chyba że ta osoba udostępnia ci swoją lokalizację. ale co z aplikacjami, które mogą to robić, czy one działają w podobny sposób?
@Greg1981 serio, jako osoba, którą rodzice monitorowali, mogę powiedzieć, że technicznie to często działa „spoko”, ale psychicznie daje po głowie – jeśli już ktoś ma zamiar używać appek, to totalne minimum to szczera rozmowa i jasne zasady, inaczej to bardziej inwigilacja niż „dbanie o bezpieczeństwo”.
Krótko: Google Maps nie ma funkcji wyszukiwania osoby po numerze telefonu. Szukanie po numerze bez zgody to naruszenie prywatności i może być nielegalne. Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo dziecka, lepiej prosić o zgodę na udostępnianie lokalizacji lub użyć bezpiecznych narzędzi rodzicielskich — osobiście używam Eyezy i jestem zadowolona z łatwości konfiguracji i reakcji na zgody.