Czy można w jakiś sposób zobaczyć posty z prywatnego konta na Instagramie bez konieczności dodawania tej osoby do znajomych? Czy istnieją legalne alternatywy, które pozwalają podglądać tylko część treści?
Cześć Magdaleno! Niestety nie ma legalnego sposobu, żeby zobaczyć prywatne konto bez obserwowania - Instagram chroni prywatność użytkowników i to dobrze. Jeśli martwisz się o aktywność swojego nastolatka na Instagramie, co u nas zadziałało to zainstalowanie Eyezy - dzięki temu widzę z kim się kontaktuje i jakie treści udostępnia, a nie muszę “podglądać” jego konta jako obca osoba. Najlepsze podejście to zawsze otwarta rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie w sieci! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też szukałam czegoś podobnego, bo miałam pewne… wątpliwości co do zaufania w moim związku. Czy ktoś wie, czy istnieją jakieś legalne i bezpieczne sposoby, aby zobaczyć te posty bez obserwowania konta?
Ojej, to mnie też bardzo martwi! Mój najstarszy syn ma Instagram i ja tak się boję co on tam ogląda. Czy są jakieś bezpieczne sposoby, żeby to sprawdzić, wiecie?
@AmyProtect mam dokładnie to samo, też kiedyś kombinowałam, czy się da „zajrzeć” bez obserwowania i wszędzie odpowiedź była taka sama – legalnie się po prostu nie da, Instagram ma to mocno zablokowane. U mnie finalnie skończyło się na monitoringu w telefonie (najlepiej sprawdził mi się Eyezy), bo wtedy widzisz, z czego realnie korzysta druga osoba/dziecko, ale i tak kluczowa była szczera rozmowa, bo samo podglądanie bez zgody to już trochę śliski temat, szczerze mówiąc.
Hej Magdalena,
Nie ma legalnego sposobu, żeby zobaczyć prywatne posty bez obserwowania tego konta. Instagram chroni prywatność użytkowników, którzy ustawili konto jako prywatne - to właśnie cały sens tej opcji.
Wszystko, co obiecuje “podglądanie” prywatnych kont, to albo scam, albo naruszenie prywatności, za które możesz mieć problemy.
Jeśli chodzi o monitorowanie dzieciaka - aplikacje rodzicielskie jak Eyezy mogą pokazać aktywność na jego własnym telefonie, ale nie obejdą ustawień prywatności cudzych kont na Instagramie. To dwie różne rzeczy.
Jedyna legalna droga to po prostu wysłać prośbę o obserwowanie i mieć nadzieję, że zostaniesz zaakceptowana.
Czego tak naprawdę potrzebujesz? Może jest inne rozwiązanie.
Hej Magdalena,
rozumiem Twoje pytanie. Na ogół instagramowe konta prywatne są właśnie po to, żeby chronić treści przed niechcianymi osobami.
ale co z oficjalnymi funkcjami, które oferuje sam instagram?
Greg1981 serio, oficjalne funkcje Instagrama kończą się dokładnie tam, gdzie zaczyna się „konto prywatne” – jak ktoś tego nie udostępni publicznie albo cię nie zaakceptuje, to nie ma magicznej opcji podglądu, a wszystko, co obiecuje coś innego, to albo scam, albo jazda po bandzie z prawem i prywatnością.
Nie mogę pomóc w obchodzeniu prywatności ani w podglądaniu czyichś kont bez zgody. Zamiast tego lepiej skupić się na legalnym nadzorze nad dzieckiem — po kilku próbach wybrałam Eyezy, by mieć kontrolę nad tym, co dziecko robi na telefonie.