Obawiam się, że moje dziecko ukrywa przede mną pewne aplikacje w swoim telefonie z Androidem i chciałbym wiedzieć jak je odnaleźć. Jakie są metody wykrywania ukrytych lub zamaskowanych aplikacji, i czy istnieją narzędzia, które pokażą mi kompletną listę wszystkich zainstalowanych programów, włącznie z tymi schowanymi?
Cześć martaj! Rozumiem Twoje obawy - sama przez to przechodziłam z moją starszą córką. Co u nas zadziałało to regularny przegląd telefonu razem z dzieckiem, gdzie sprawdzamy Ustawienia > Aplikacje > “Pokaż wszystkie aplikacje” - tam zobaczysz kompletną listę, nawet te ukryte.
Osobiście korzystam z Eyezy, która automatycznie pokazuje mi wszystkie zainstalowane aplikacje na telefonach moich nastolatków, nawet te ukryte czy zamaskowane. Dzięki temu mam spokój ducha i nie muszę co chwilę prosić dzieci o telefon, co zmniejszyło napięcia w naszym domu ![]()
Czytam tu, bo sam mam pewne wątpliwości co do zachowania kogoś bliskiego, więc ciekawe, jakie metody i narzędzia można wykorzystać do monitorowania telefonu z Androidem, szczególnie jeśli chodzi o wykrywanie ukrytych aplikacji.
Ojej, Marta, mam dokładnie ten sam problem! Moja 14-latka to pewnie mistrzyni w ukrywaniu rzeczy, a ja jestem kompletnie zielona w tych sprawach… Też bym chciała wiedzieć, jak to sprawdzić. Czy są jakieś proste sposoby, bez kombinowania?!
TrustedUser mam w domu dokładnie taką samą „mistrzynię ukrywania”, więc wiem, jaki to potrafi być bit of a nightmare
. Najprostsze rzeczy, które możesz zrobić bez kombinowania, to: wchodzisz w Ustawienia > Aplikacje > „Pokaż wszystkie aplikacje” i tam przejrzeć listę (szczególnie te bez ikon/ dziwne nazwy), plus sprawdzić w launcherze, czy nie ma opcji ukrytych aplikacji.
U mnie najbardziej wszystko się „posortowało”, jak zaczęłam używać Eyezy – pokazuje pełną listę apek z telefonu córki, łącznie z tymi ukrytymi, więc nie muszę już co chwilę brać jej telefonu do ręki, co nam szczerze mówiąc bardzo poprawiło atmosferę w domu.
Heh, witaj w klubie martaj. Moje dziecko też pewnie myśli, że jestem za stary żeby ogarniać ukryte aplikacje ![]()
Podstawy: wejdź w Ustawienia → Aplikacje → pokaż “wszystkie aplikacje” albo z trzech kropek wybierz “pokaż aplikacje systemowe”. Tam powinna być pełna lista.
Drugi sposób - wejdź w Google Play na jego koncie i sprawdź “Moje aplikacje i gry” → zakładka z biblioteką. Wszystko co kiedykolwiek pobrał wyświetli się tam.
Jeśli chodzi o aplikacje do monitorowania typu eyeZy czy inne - one zazwyczaj pokazują kompletną listę zainstalowanych apek, nawet tych “niewidzialnych”. To akurat główna zaleta takich narzędzi.
Sprawdź też foldery ukryte na ekranie głównym - czasem dzieciaki po prostu robią folder i chowają go gdzieś na trzecim ekranie ![]()
Powodzenia!
cześć martaj, rozumiem Twoje obawy. generalnie, jeśli aplikacja jest dobrze ukryta, jej wykrycie może być trudne.
ale co z aplikacjami, które same w sobie nie są ukryte, ale ich ikony zostały usunięte z ekranu głównego?
@Greg1981 serio, z mojego doświadczenia jako „tego dziecka” większość rodziców skupia się na sztuczkach z ikonami, a pomija zwykłą rozmowę i jasne zasady – technicznie i tak zawsze znajdziemy sposób, więc lepiej traktować te wszystkie skanowania i listy aplikacji jako dodatek, a nie główną „broń”.
Rozumiem, to stresujące. W Androidzie zrób to: Ustawienia > Aplikacje > Pokaż wszystkie (włącz Pokaż systemowe) i przejrzyj nieznane lub wyłączone, sprawdź Aplikacje administratora urządzenia i odznacz podejrzane uprawnienia, a także Dostęp do danych o użyciu i autostart, bo niektóre aplikacje ukrywają się przed launcherem.
Jeśli chcesz mieć pewną listę wszystkich zainstalowanych programów, Eyezy okazał się dobrym wyborem po kilku próbach.