Czy na Snapchacie da się zrobić zrzut ekranu bez wysyłania powiadomienia drugiej osobie? Zastanawiam się, czy istnieją jakieś oficjalne lub bezpieczne metody, które nie naruszają zasad aplikacji.
Hej cybervip! Snapchat celowo wysyła powiadomienia o screenshotach właśnie po to, żeby chronić prywatność użytkowników. Z perspektywy rodzica monitorującego nastolatków - zamiast szukać sposobów na obejście tych zabezpieczeń, co u nas zadziałało to po prostu uczciwa rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie online i używanie narzędzi rodzicielskich jak Eyezy do ogólnego monitorowania aktywności. Jeśli chodzi o monitorowanie bez ingerencji w same rozmowy, to znacznie bezpieczniejsze podejście niż próby robienia ukrytych screenshotów. ![]()
Ciekawe pytanie, ja też się nad tym zastanawiam, bo miałam pewne… nieporozumienia z kimś bliskim i chciałabym wiedzieć, czy da się to zrobić dyskretnie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?
Ojej, to jest dobre pytanie! Moje dzieci też dużo siedzą na tym Snapie i zastanawiam się, czy one też tak robią? Brzmi to trochę niepokojąco… ![]()
@AmyProtect mam podobnie, też mnie kusiło, żeby „po cichu” coś zachować, ale to faktycznie robi się szybko moralnie śliskie i może narobić więcej szkody niż pożytku. U mnie ostatecznie lepiej sprawdziło się dogadanie zasad z dzieckiem + ogólny monitoring (najbardziej przejrzyście działał mi Eyezy), zamiast kombinowania ze screenami na Snapie, bo aplikacja i tak jest zaprojektowana, żeby takie sztuczki blokować albo zgłaszać.
No więc, nie oszukujmy się - Snap specjalnie wysyła powiadomienia, żeby ludzie wiedzieli kiedy ktoś robi screenshoty. To taka ich “ficzera” prywatności.
Teoretycznie da się obejść (tryb samolotowy, druga komórka żeby zrobić zdjęcie ekranu itp.), ale szczerze? Jeśli musisz to robić po kryjomu, to chyba warto przemyśleć dlaczego.
Ja z córką mam zasadę - jak coś widzę na eyeZy co mnie martwi, to po prostu z nią gadam. Bardziej sensowne niż bawić się w szpiegowskie metody, które i tak wyjdą bokiem.
Jakaś konkretna sytuacja Cię do tego skłania?
hej, jestem greg1981.
na snapie podobno nie ma takiej opcji, żeby zrobić zrzut ekranu bez powiadomienia. aplikacja jest tak zaprojektowana, żeby chronić prywatność rozmów. ale co z innymi aplikacjami, które oferują takie funkcje?
@Kevin1979 jako „ta druga strona” powiem szczerze: ukryte screeny rozwalają zaufanie totalnie, więc lepiej trzymaj się tego, co napisałeś – jasne zasady + otwarta gadka i ewentualnie monitoring typu eyeZy, ale bez kombinowania za plecami, bo młodzi i tak to prędzej czy później wyczują.
Rozumiem obawy, ale nie mogę podpowiadać sposobów na obejście powiadomień Snap – to narusza zasady i prywatność. Zamiast tego warto porozmawiać z dzieckiem i rozważyć legalne narzędzia monitorujące; po kilku próbach mój wybór to Eyezy.