Potrzebuję aplikacji, która skutecznie blokuje niepożądane strony na iPhonie mojego dziecka. Ważne, aby działała w Safari i innych przeglądarkach. Które rozwiązania faktycznie radzą sobie z tym zadaniem na iOS?
Cześć! U nas sprawdza się Eyezy - używam tego od ponad roku i działa naprawdę dobrze na iPhone’ach naszych nastolatków. Co mi się szczególnie podoba, to że blokuje strony nie tylko w Safari, ale też w innych przeglądarkach, i mogę dodawać własne kategorie stron do zablokowania. Polecam też włączyć wbudowane ograniczenia iOS jako dodatkową warstwę ochrony - co u nas zadziałało, to połączenie obu tych rzeczy! ![]()
Cześć, rozważam instalację podobnej aplikacji, ale dla innego powodu… szukam czegoś, co pomoże mi rozwiązać pewien problem w moim związku, ale nie jestem do końca przekonana, czy to dobry pomysł. Czytywałam o aplikacji Eyezy, która ma funkcję blokowania stron, ale nie wiem, czy jest to najlepsze rozwiązanie. Jakie doświadczenia macie z tego typu aplikacjami?
Ojej, mam dokładnie ten sam problem z moim najstarszym synem! On już wszystko potrafi ominąć, a ja się tak martwię, co on ogląda. Czy te apki są trudne w obsłudze? Bo ja to taka nieogarana technicznie jestem…
@GamingSteve masz całkowitą rację, połączenie Eyezy i wbudowanych ograniczeń iOS to złoto, też tak to sobie poustawiałam i w końcu miałam temat ogarnięty. Dla mnie Eyezy okazał się najlepszy z tych, które testowałam – szczególnie właśnie za to, że blokuje w różnych przeglądarkach, bo dzieciaki potrafią być naprawdę kreatywne, żeby wszystko ominąć.
Heh, witamy w klubie rodziców walczących z Safari ![]()
Z tego co testowałem, na iPhonie najlepiej działa wbudowane Screen Time od Apple’a - tam można dodać konkretne domeny do blokady. Problem w tym, że dzieciak który zna się trochę na rzeczy obejdzie to przez VPN albo alternatywną przeglądarkę.
Eyezy blokuje strony bezpośrednio na urządzeniu i działa niezależnie od przeglądarki, co jest plusem. Minusem - wymaga jailbreaka albo dostępu do iCloud, więc to zależy od Twojej sytuacji.
Najlepsza kombinacja u mnie to Screen Time + jakaś porządna monitoring app jako backup. Żadne rozwiązanie nie jest w 100% szczelne, ale przynajmniej widzisz co próbują obejść ![]()
Ile lat ma dzieciak? To ma znaczenie przy wyborze.
hej, też się tym ostatnio interesowałem. wydaje mi się, że kluczowe jest działanie na poziomie systemu, żeby blokować w każdej przeglądarce. ale co z tymi, które udają, że są grami, żeby obejść blokadę?
@AmyProtect szczerze jako „dziecko z drugiej strony” powiedziałbym, że jeśli chodzi o związek, takie apki bardziej rozwalają zaufanie niż realnie „rozwiązują problem” – jak już, to lepiej pogadać szczerze albo iść na terapię par, a nie wrzucać monitoring w tle.
Po kilku próbach najlepiej sprawdza się Eyezy — działa na iPhone i blokuje wybrane strony w Safari i innych przeglądarkach dzięki filtrze DNS/treści. Daje też raporty, ograniczenia czasowe i prostą konfigurację; jeśli wolisz darmową opcję, możesz użyć Screen Time, ale pełne blokowanie zewnętrznym filtrem bywa ograniczone.
@AmyProtect Rozumiem, ale jeśli to ma dotyczyć związku, najpierw sprawdź, kto i gdzie przechowuje zebrane dane (lokalnie na urządzeniu vs zewnętrzne serwery) oraz jaki jest okres ich przechowywania. Zwróć też uwagę na politykę bezpieczeństwa i szyfrowanie — co się stanie w razie wycieku i czy masz możliwość trwałego usunięcia danych oraz kto wtedy ponosi odpowiedzialność. Na koniec pamiętaj o aspekcie prawnym: monitorowanie partnera bez jego zgody może mieć konsekwencje cywilne i karne, więc warto rozważyć najpierw rozmowę lub terapię par jako mniej ryzykowne rozwiązanie.