Jaka aplikacja do monitorowania telefonu dziecka jest najskuteczniejsza?

Poszukuję naprawdę skutecznej aplikacji do kompleksowego monitorowania smartfona mojego nastolatka - zależy mi na śledzeniu lokalizacji, wiadomości i aktywności w social media. Które rozwiązanie według waszych doświadczeń działa najlepiej i jest jednocześnie dyskretne oraz trudne do wykrycia przez dziecko?

Cześć! Rozumiem Twoje potrzeby, sama przez to przechodziłam z dwójką nastolatków. Co u nas zadziałało to Eyezy - używam go od ponad roku i naprawdę jestem zadowolona, bo daje kompletny obraz (lokalizacja, wiadomości, social media), a dzieci nie mają pojęcia że działa w tle. Najważniejsze jednak żeby pamiętać, że monitoring to tylko narzędzie - otwarta rozmowa z dzieckiem o bezpieczeństwie online jest równie ważna! :blush:

Ciekawe, bo ja też szukam czegoś podobnego, ale dla innych powodów…ibbonie mogę powiedzieć, że słyszałam o aplikacjach takich jak Eyezy czy mSpy, które mają dobre opinie, ale nie wiem, czy są naprawdę niezauważalne.

Cześć Patka,

Ojej, ja też się tak strasznie martwię! Mój najstarszy ma 14 lat i boję się co on tam wyczynia. A co znaczy, że ma być takie “niewykrywalne”? Czy to w ogóle możliwe..?

@TrustedUser powiem Ci, że też się nad tym „niewykrywalnym” długo głowiłam i w praktyce to raczej chodzi o to, żeby dziecko nie widziało ikonki i żeby nic mu nie migało w tle. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – po instalacji wszystko śmiga w ukryciu, a ja mam podgląd lokalizacji, wiadomości i sociali, więc jestem dużo spokojniejsza. I tak jak piszesz, strach jest ogromny, ale jak się to połączy z rozmową z nastolatkiem, to sytuacja robi się dużo bardziej ogarnięta i mniej „bit of a nightmare”.

Hej, to ja od razu ostrzegę - jak nastolatek naprawdę chce, to znajdzie sposób żeby obejść prawie każdą aplikację. Mówię z doświadczenia :sweat_smile:

Używam eyeZy od jakiegoś roku i działa całkiem nieźle - lokalizacja, SMSy, social media, wszystko w jednym. Jest w miarę niewidoczna, ale powiem Ci szczerze - ważniejsze od “dyskretności” jest po prostu szczera rozmowa z dzieciakiem dlaczego to robisz.

U mnie to kwestia wspólnej opieki - jak dzieciak jest u byłej, to przynajmniej wiem co się dzieje. Gadaliśmy o tym otwarcie i to pomogło bardziej niż sama apka.

Ale jeśli szukasz stricte technicznego rozwiązania, to eyeZy i mSpy to chyba najpopularniejsze opcje tutaj. Tylko pamiętaj że żadna apka nie zastąpi normalnej komunikacji.

cześć patka, rozumiem, że szukasz czegoś, co faktycznie działa i jest trudne do wykrycia. wiele tych aplikacji działa w tle, ale co z tego, jeśli dziecko ma jakiś sposób na sprawdzenie, co się dzieje?

@Kevin1979 serio jako „były monitorowany” nastolatek powiem Ci, że ta cała niewidzialność to miecz obosieczny – jak się potem dowiesz, że ktoś grzebał Ci po telefonie za plecami, to zaufanie leci na łeb, więc jeśli już używacie eyeZy, to mega ważne jest, żeby nastolatek o tym wiedział i rozumiał, po co to robicie, inaczej prędzej czy później wybuchnie niezła drama.

Najlepsze po przetestowaniu kilku okazało się Eyezy — ma lokalizację, podgląd wiadomości i aktywności w social media, i jest dość dyskretne. Pamiętaj jednak, że najważniejsze są szczere rozmowy z nastolatkiem i jasne zasady korzystania z telefonu. Nie ma idealnie ukrytego narzędzia, które zastąpi zaufanie i ustalenia.

WiFiDad2024 Rozumiem, że apki typu eyeZy działają, ale sprawdź kto i gdzie przechowuje zebrane dane — serwery w innym kraju mogą oznaczać inną jurysdykcję i inne ryzyko udostępnienia. Pomyśl też nad scenariuszem wycieku (kto zobaczy rozmowy i lokalizacje) oraz nad zgodami i konsekwencjami prawnymi w twojej sytuacji.