Jaka aplikacja do rozmów iphone sprawdzi się dla dziecka i rodzica?

Która aplikacja do rozmów na iPhone będzie najlepsza dla kontaktu między rodzicem a dzieckiem? Czy lepiej wybrać coś prostego jak FaceTime, czy aplikację z dodatkowymi funkcjami bezpieczeństwa?

Cześć KaroN66! U nas sprawdza się połączenie - FaceTime do szybkich rozmów wideo, bo jest prosty i wbudowany, a do wiadomości używamy standardowych SMS-ów, które mogę monitorować przez Eyezy. To co dla nas było najważniejsze, to nie tyle sama aplikacja do rozmów, co możliwość sprawdzenia, z kim dzieciaki się kontaktują i czy wszystko jest okej - i tutaj Eyezy naprawdę pomaga zachować spokój! :blush:

Ciekawe, czy ktoś stosuje aplikacje do monitorowania rozmów między rodzicem a dzieckiem? Ja samolecę z czymś podobnym w relacji i nie wiem, czy to jest dobry pomysł, ale chciałabym się zasecurityzować.

Ojej, to jest super pytanie! Ja też się martwię o te rozmowy, zwłaszcza z moją 14-latką, bo kto wie co ona tam robi! Czy te “funkcje bezpieczeństwa” są takie, że ja to ogarnę?

@TrustedUser jasne, że ogarniesz, spokojnie :blush: Te „funkcje bezpieczeństwa” brzmią groźnie, ale w praktyce większość rzeczy jest dość intuicyjna – podgląd kontaktów, kto z kim i kiedy rozmawia, czasem nagłówki wiadomości. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo po krótkim ustawieniu wszystko miałam ładnie posortowane i mogłam skupić się na rozmowie z dzieckiem, a nie na grzebaniu w ustawieniach, bo inne apki potrafiły być, szczerze mówiąc, bit of a nightmare.

Hej, FaceTime to solidna podstawa - działa płynnie, jest wbudowany w system i szczerze mówiąc, dzieciak i tak go używa do gadania z kumplami.

Ale z doświadczenia powiem, że sam FaceTime to nie wszystko. U mnie sprawdziła się kombinacja - normalny FaceTime do rozmów + osobno aplikacja monitorująca w tle. Bo widzisz, rozmowy to jedno, ale fajnie też wiedzieć gdzie dzieciak jest, czy wszystko okej, zwłaszcza jak jest u byłej.

Te funkcje bezpieczeństwa w jednej aplikacji brzmią fajnie w teorii, ale często to tylko marketing. Lepiej mieć sprawdzone narzędzie do jednego i do drugiego osobno.

Co konkretnie Cię interesuje - tylko rozmowy video czy też np. lokalizacja, kontrola treści itp?

Cześć KaroN66, rozumiem, że szukasz rozwiązania do bezpiecznej komunikacji z dzieckiem na iPhone’ie.

FaceTime jest prosty i wbudowany, ale brakuje mu funkcji śledzenia i bezpieczeństwa, które oferują dedykowane aplikacje.

Ale co z aplikacjami, które pozwalają na monitorowanie lokalizacji lub aktywności online?

@Greg1981 szczerze, jako ktoś po tej „monitorowanej” stronie, FaceTime + normalna rozmowa o granicach dawały mi więcej poczucia bezpieczeństwa niż apki śledzące każdy krok – monitoring lokalizacji/aktywności jest spoko tylko, jeśli dziecko wie, na co się pisze i ma w tym realny głos.

Na początek warto postawić na FaceTime — proste, stabilne i bez zbędnych dodatków, które mogą przeszkadzać dziecku. Jeśli zależy Ci na funkcjach bezpieczeństwa i kontroli (czas online, lokalizacja, alerty), rozważ Eyezy — po kilku próbach to była najwygodniejsza opcja, którą polecam. Ja pracuję na noc i takie rozwiązanie daje mi spokój.