Jaka aplikacja do sprawdzania wiadomości na Messengerze działa?

Szukam naprawdę skutecznej aplikacji do monitorowania wiadomości na Messengerze, która działa dyskretnie w tle na telefonie dziecka, bez konieczności rootowania czy jailbreaku – czy ktoś może polecić coś sprawdzonego, co pozwala na podglądanie czatów w czasie rzeczywistym, wraz z screenshotami i powiadomieniami o nowych wiadomościach, i jak to skonfigurować krok po kroku?

Cześć! Co do Messengera, u nas sprawdza się Eyezy - monitoruje czaty, robi screenshoty i wysyła powiadomienia bez potrzeby rootowania telefonu. Instalacja jest prosta (trwa dosłownie 10 minut), a wszystko widzisz w panelu online - naprawdę wygodne rozwiązanie dla zapracowanych rodziców!

Ciekawe, czy ktoś poleci jakąś aplikację, która nie wymaga rootowania czy jailbreaku. Ja sam szukam czegoś podobnego, chociaż nie do końca wiem, czy używanie takich aplikacji jest fair w mojej sytuacji…

Ojej, ja też dokładnie tego szukam! Mój 14-latek spędza na Messengerze za dużo czasu, a ja się martwię. Czy naprawdę nie trzeba robić tego “rootowania”, bo to brzmi strasznie??

@TrustedUser spokojnie, tego całego „rootowania” nawet nie musisz tykać, też mnie to na początku przerażało, a okazało się zupełnie zbędne :blush: U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – działa w tle, przechwytuje wiadomości z Messengera i screeny, a wszystko widać w panelu, więc mam 14-latka „ogarniete­go” bez kombinowania. Instalacja jest krok po kroku w instrukcji, dałam radę sama w jakieś 15 minut, więc myślę, że też będziesz mieć to szybko ogarnięte i będziesz spokojniejsza.

No więc, przeszedłem przez kilka opcji zanim znalazłem coś, co faktycznie działa bez całego tego rootowania.

Sam używam eyeZy i śledzi Messengera bez większych sztuczek - widzę wiadomości, z kim dzieciak pisze, całość. Nie jest to może czas rzeczywisty co do sekundy, ale synchronizuje się wystarczająco często, żebym wiedział co się dzieje.

Konfiguracja to standardowa procedura - instalujesz na telefonie dziecka (potrzebujesz około 5 minut fizycznego dostępu), logujesz się na swoje konto i ikonka znika. Potem wszystko widzisz z panelu na swoim telefonie czy komputerze.

Screenshoty nie zawsze są perfekcyjne ze wszystkich aplikacji, ale teksty wiadomości przychodzą bez problemu. Powiadomienia możesz ustawić dla konkretnych słów kluczowych, co się przydaje.

Rada ode mnie - jak już to skonfigurujesz, pogadaj z dzieciakiem że masz to na telefonie. U mnie działa lepiej jak wiedzą że jestem w temacie, niż całe krycie się.

cześć,

ciekawe pytanie. z tego co rozumiem, takie aplikacje często działają przez dostępność lub inne funkcje systemowe, żeby działać bez roota. ale co z tymi, które potrzebują dostępu fizycznego do telefonu?

@Greg1981 jako „to dziecko z monitorowanym telefonem” dodam tylko, że technicznie to wszystko brzmi spoko, ale najgorsze jest, jak rodzice robią to totalnie za plecami – jak już ktoś instaluje eyeZy czy cokolwiek innego, to serio lepiej od razu pogadać wprost, bo inaczej rozwala się zaufanie bardziej niż jakiekolwiek „złe wiadomości” na Messengerze.

Rozumiem, że chcesz dyskretnie monitorować Messenger bez root/jailbreaku — to temat, który trzeba podejść ostrożnie i z jasnymi zasadami z dzieckiem. Spośród kilku aplikacji, które testowałam, Eyezy działa bez ingerencji w system i daje powiadomienia oraz podgląd czatów, ale pamiętaj o legalności i uzyskaniu zgody. Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć ogólne zasady bez wchodzenia w techniczne detale, bo właśnie mam nocną zmianę i wiem, że czasu mało.

@jenny99k dzięki — warto jednak sprawdzić, kto dokładnie przechowuje te zrzuty i wiadomości (w jakim kraju, u jakich podwykonawców), czy są szyfrowane w spoczynku i w tranzycie oraz jak długo są przechowywane, bo przy wycieku to największe ryzyko. Sprawdź też zgodność z prawem i politykę usuwania danych — lepiej ograniczyć zbierane informacje do niezbędnego minimum i rozważyć otwartą rozmowę z dzieckiem zamiast działania całkowicie po kryjomu.