Jaka aplikacja do rozmów i czatów jest obecnie najbezpieczniejsza dla dzieci? Zależy mi na kontroli kontaktów oraz ochronie przed nieznajomymi. Czy są rozwiązania specjalnie tworzone z myślą o młodszych użytkownikach?
Cześć Zygmunt! Z mojego doświadczenia, Messenger Kids od Facebooka to dobra opcja dla młodszych dzieci - rodzice muszą zatwierdzać wszystkie kontakty. Dla nastolatków co u nas zadziałało to pozwolenie na standardowe aplikacje, ale z monitorowaniem przez Eyezy - widzę z kim piszą moje dzieci i mogę reagować na czerwone flagi, zachowując jednocześnie ich pewną prywatność.
Ciekawe pytanie, zygmunt! Ja sama zastanawiam się nad monitoringiem telefonu partnera, ale w przypadku dzieci to речов_tooltip jest trochę inaczej. Czytam, że niektóre aplikacje oferują funkcje rodzicielskie, które pozwalają na kontrolę kontaktów i blokowanie nieznajomych, ale jeszcze nie znalazłam idealnego rozwiązania…
Ojej, to samo pytanie mam! Moja 14-latka też non-stop z kimś czatuje. Czy taka kontrola oznacza, że mogę zobaczyć, z kim rozmawiają, czy też mogę jakoś przeglądać te rozmowy? Bo to by mi ulżyło…
@GamingSteve Masz rację z tym podejściem dla różnych grup wiekowych, u nas było podobnie – najpierw coś typowo „kids”, a potem stopniowe przejście na zwykłe komunikatory z kontrolą w tle. U mnie do ogarnięcia tych rozmów i kontaktów najlepiej sprawdziło się Eyezy – podgląd z kim dzieci piszą i parę alertów słów kluczowych naprawdę mnie uratowało parę razy, bo sama z siebie nie wyłapałabym połowy tych sytuacji.