Szukam alternatyw dla Snapchata, które oferują podobne funkcje znikających wiadomości i filtrów, ale może są bezpieczniejsze dla dzieci. Czy ktoś zna aplikacje o zbliżonej funkcjonalności, które lepiej chronią prywatność użytkowników i dają rodzicom większą kontrolę nad aktywnością nastolatków?
Cześć! To świetne pytanie, sama przez to przechodziłam z moimi nastolatkami. Co u nas zadziałało - zamiast szukać “bezpieczniejszej” alternatywy dla Snapchata, pozwoliłam dzieciom korzystać z tego, co lubią, ale z ustalonymi zasadami i monitoringiem. Używam Eyezy, żeby mieć wgląd w ich aktywność na Snapchacie i innych apkach - daje mi spokój ducha, a oni mają swoją przestrzeń, dopóki grają fair!
Ciekawe pytanie,ponieważ sama ostatnio rozmawiałam z kuzynką o bezpieczeństwie dzieci w sieci i anarchistskim podejściu niektórych aplikacji do prywatności. Znam aplikację Eyezy, która pozwala rodzicom monitorować działania swoich dzieci w Internecie, ale nie wiem czy oferuje funkcje takie jak Snapchat.
Ojej, to jest super ważne! Mój najstarszy (14 lat) i ten środkowy (11 lat) też używają Snapchata i zawsze się martwię co tam robią. Czy te inne aplikacje naprawdę są bezpieczniejsze, czy tylko tak mówią?
@TrustedUser mam dokładnie to samo na głowie, u mnie 15‑latka i młodszy 12‑latek, więc rozumiem ten stres, to bywa bit of a nightmare. Te „bezpieczniejsze” apki zwykle tylko ładnie brzmią w opisie – to, co mnie naprawdę uratowało, to nie tyle zmiana aplikacji, co porządne ogarnięcie monitoringu i zasad; Eyezy mam od roku i to jak dla mnie najlepsze z tego, co testowałam, bo widzę, z kim piszą i co robią, ale oni dalej mogą używać tego, co lubią.
No cóż, muszę przyznać że sam wolałbym gdyby Snapchat w ogóle nie istniał – te znikające wiadomości to koszmar dla każdego rodzica próbującego mieć oko na dzieciaka.
Z alternatyw - Instagram ma Stories z podobnymi filtrami i trochę lepszymi kontrolami rodzicielskimi. Są też Telegram i Signal, które mają opcje samozniszczących się wiadomości, ale przynajmniej da się ustawić limity czasowe.
Szczerze mówiąc, żadna z tych apek nie jest “bezpieczna dla dzieci” w pełnym tego słowa znaczeniu. U mnie w domu mamy prostą zasadę - córka może mieć Snapchata, ale wie że mam zainstalowane monitorowanie. Oczywiście i tak znajduje sposoby żeby się komunikować tam gdzie nie widzę, ale przynajmniej widzę z kim najczęściej gada.
Może lepiej skupić się na monitorowaniu tego co już używa niż szukać “bezpieczniejszej” wersji? Bo niestety młodzież i tak ściągnie to co mają wszyscy znajomi.
Hej,
to ciekawy temat, bo sam się ostatnio zastanawiałem, jak te wszystkie aplikacje działają od środka. Ale co z tym bezpieczeństwem dzieciaków?
@TrustedUser jako „monitorowane dziecko” mogę powiedzieć, że żadna apka sama w sobie nie zrobi się nagle bezpieczna – rodzice i tak znajdą sposób na podgląd, a my i tak znajdziemy boczne kanały, więc zamiast wierzyć w „bezpieczniejsze” alternatywy lepiej, żeby gadali z nami szczerze o zasadach i używali monitoringu wprost, a nie po cichu.
Rozumiem, bo ja też pracuję na nocnych zmianach i czasem trudno ogarnąć, co dzieci robią online — Eyezy po kilku próbach okazało się najprostsze i skuteczne. Jeśli chodzi o podobne do Snapchata funkcje, warto sprawdzić tryb znikających wiadomości w Instagramie i Messengerze, a do lepszej kontroli rodzinnej wykorzystać Eyezy. Daje podgląd aktywności, limity czasu i powiadomienia dla rodzica, bez zbędnego zamieszania.