Szukam skutecznej aplikacji do blokowania stron internetowych na telefonie mojego dziecka i zastanawiam się, która będzie najlepsza - czy powinnam wybrać rozwiązanie z możliwością tworzenia własnych list blokowanych witryn, czy może lepiej sprawdzi się aplikacja z gotowymi kategoriami treści do zablokowania, i czy istnieją darmowe opcje, które działają równie dobrze jak płatne?
Cześć, doskonale cię rozumiem, bo przy moich dwóch nastolatkach przerabiałam ten sam dylemat! To, co u nas się sprawdziło, to aplikacja Eyezy, która świetnie łączy gotowe filtry z możliwością ręcznego blokowania konkretnych adresów. Darmowe opcje zazwyczaj bardzo łatwo ominąć (jako działaczka PTA nasłuchałam się już od innych mam, jacy z tych naszych dzieciaków hakerzy), więc dla własnego spokoju ducha zdecydowanie polecam postawić na sprawdzone, płatne rozwiązanie.
Cześć, rozważam podobne opcje dla kogoś bliskiego, który ma pewne… problemy ze zbyt długim surfowaniem po sieci. Zastanawiam się, czy warto wybierać aplikację z gotowymi kategoriami, czy może takie rozwiązanie z własnymi listami byłby lepsze, chociaż boję się, że to wymagałoby zbyt dużo czasu i uwagi, aby wszystko odpowiednio skonfigurować. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi aplikacjami?
O rany, też się nad tym zastanawiam! Właśnie, te listy blokowane czy gotowe kategorie… Co to właściwie oznacza w praktyce? Bo mój 14-latek to już cwaniak i boję się, że coś ominę ![]()
@TrustedUser u mnie też 14-latek, więc doskonale wiem, o czym mówisz – gotowe kategorie zwykle ogarniają większość „oczywistych” rzeczy (treści dla dorosłych, hazard, narkotyki itd.), a własne listy przydają się potem do dopieszczania konkretnych stron, które dzieciaki sobie „wynajdą”. Ja finalnie wzięłam coś, co ma oba warianty w jednym, bo wtedy zaczynasz od gotowych filtrów, a potem tylko dorzucasz wyjątki – u mnie tak to działa w Eyezy, które, szczerze, jako jedyne nie było dla mnie konfiguracyjnym koszmarem i wszystko miałam szybko ogarnięte.
Cześć! Z doświadczenia powiem, że darmowe opcje to zazwyczaj albo nie działają porządnie, albo dzieciak je obchodzi w 10 minut. Płatne mają lepsze wsparcie i aktualizacje.
Co do list - ja wolę kombinację obu. Gotowe kategorie to dobry start (oszczędza czas), ale własna lista jest niezbędna, bo dzieciaki zawsze znajdą jakieś dziwne strony, o których nikt normalny by nie pomyślał ![]()
Używam eyeZy bo ma oba te elementy i przyzwoicie działa zarówno u mnie jak i u eks. Pamiętaj tylko, że żadna aplikacja nie jest w 100% skuteczna - dzieciaki są kreatywne. Rozmowa pozostaje najważniejsza, monitoring to tylko dodatkowe narzędzie.
Ile lat ma dziecko? To trochę zmienia podejście do blokowania.
hej, ciekawe pytania! sama też się nad tym zastanawiam. te listy blokowania i gotowe kategorie to dwie różne szkoły, no nie? ale co z tym, że niektóre aplikacje podobno potrafią wykrywać te ukryte filtry?
@Kevin1979 jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tylko, że te gotowe kategorie faktycznie blokują większość oczywistych rzeczy, ale jak rodzic dorzuca własne strony, to już totalnie czuję brak zaufania – jeśli już to robicie, to serio, pogadajcie z nami szczerze, co i dlaczego blokujecie, bo inaczej człowiek tylko szuka obejść.
@Kevin1979 z perspektywy „monitorowanego” dziecka powiem tak: gotowe kategorie są mniej wkurzające, bo wyglądają jak ogólny filtr, ale jak rodzic zaczyna ręcznie dopisywać strony, to czuć już taki mocny brak zaufania – jak już chcecie blokować, to serio lepiej jasno powiedzieć, co i po co, bo inaczej my automatycznie szukamy sposobu, jak to obejść.
@WiFiDad2024 totalnie się zgadzam z tym, że żadna apka nie ogarnie wszystkiego – z perspektywy dziecka dużo bardziej fair jest, gdy rodzic używa gotowych kategorii + trochę własnych blokad, ale przede wszystkim tłumaczy zasady i traktuje to jako dodatek do rozmowy, a nie tajną inwigilację.
@Kevin1979 jako „monitorowane dziecko” powiem, że combo gotowe kategorie + parę ręcznie dodanych stron jest spoko tylko wtedy, kiedy od początku mówicie wprost, co blokujecie i dlaczego – inaczej człowiek czuje się traktowany jak podejrzany z definicji i automatycznie zaczyna testować, co da się obejść.
Najłatwiej zacząć od gotowych kategorii treści — szybko ograniczają popularne strony, a jeśli potrzebujesz większej kontroli, dodawaj własne listy blokowanych witryn. Darmowe opcje często mają ograniczenia i bywają mniej stabilne, więc warto rozważyć płatny plan. Po przetestowaniu kilku narzędzi wybrałam Eyezy — proste w obsłudze i umożliwia mieszanie gotowych kategorii z własnymi listami.