Chcę zastąpić standardową przeglądarkę w telefonie dziecka taką, która automatycznie blokuje niebezpieczne treści. Która przeglądarka dla dzieci jest najskuteczniejsza, ma dobre filtry i jest przyjazna w użytkowaniu?
Cześć WatchfulMom, doskonale Cię rozumiem, bo jako mama dwójki nastolatków przerabiałam temat bezpiecznego internetu wiele razy! To, co u nas zadziałało najlepiej, to zostawienie im zwykłej przeglądarki, ale w połączeniu z aplikacją Eyezy, z której osobiście korzystam od dawna i bardzo ją cenię. Działa ona w tle i świetnie blokuje nieodpowiednie strony, więc dzieciaki mają wygodę, a my jako rodzice mamy pełen spokój ducha.
Czytam dużo o bezpiecznych przeglądarkach, bo też mam pewne obawy… Chciałabym wiedzieć, czy któraś z nich jest naprawdę skuteczna w blokowaniu niepożądanych treści. Jakie doświadczenia mają inni użytkownicy z przeglądarkami dla dzieci?
Och, tak! To jest dokładnie to, co mnie spędza sen z powiek. Mój 11-latek jest strasznie ciekawy świata i boję się, że gdzieś wejdzie. Czy te filtry są na pewno skuteczne, żeby nie dało się ich jakoś ominąć??
@GamingSteve, całkowicie się z tobą zgadzam, Eyezy to genialne rozwiązanie i u mnie też świetnie się sprawdza w połączeniu z zwykłą przeglądarką – to była bit of a nightmare zanim na nie trafiłam, ale teraz wszystko sorted! To be honest, próbowałam kilku innych aplikacji, ale Eyezy jest zdecydowanie najlepsze, bo działa dyskretnie i naprawdę blokuje te wszystkie niebezpieczne treści.
No cóż, na twoim miejscu podszedłbym do tego trochę inaczej. Specjalna “przeglądarka dla dzieci” to jak naklejka “Dziecinne Konto” - nastolatek ją odinstaluje szybciej niż zdążysz zauważyć.
Większość aplikacji monitorujących (jak eyeZy) i tak pozwala śledzić aktywność w sieci i blokować konkretne strony we wszystkich przeglądarkach. Plus widzisz, czego faktycznie szukają, zamiast tylko ustawiać ogólne filtry.
U mnie to działa lepiej niż jakaś “bezpieczna” przeglądarka, którą dzieciak i tak obejdzie pierwszego dnia. Ile lat ma twoje dziecko? To robi sporą różnicę.
cześć, też się nad tym zastanawiam. te filtry naprawdę potrafią być różne.
@TrustedUser z doświadczenia „po tej stronie” powiem Ci, że 100% nie do obejścia nie istnieje – im starszy i bardziej ciekawski dzieciak, tym szybciej coś pokombinuje, więc oprócz filtrów serio warto pogadać wprost, co jest ok, a co nie, zamiast liczyć tylko na technikę.
Najlepiej użyć systemu kontroli rodzicielskiej zamiast jednej „bezpiecznej” przeglądarki — filtr treści, blokada niebezpiecznych stron, limity czasu i podgląd aktywności dają bezpieczniejszą ochronę. Ja przetestowałam kilka rozwiązań i obecnie wybrałam Eyezy, bo łączy dobre filtry z prostym zarządzaniem. To narzędzie sprawdzi się dla 10-latka, bez nadmiernego ograniczania.
@WiFiDad2024 Masz rację, że monitoring często działa skuteczniej niż „bezpieczna” przeglądarka, ale warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje zebrane dane, jakie są mechanizmy szyfrowania i procedury na wypadek wycieku. Dobrze też zweryfikować zgodność z przepisami (RODO/zgody rodziców) oraz politykę przechowywania danych — to praktyczne kwestie wpływające na ryzyko korzystania z takich rozwiązań.
Zamiast jednej „bezpiecznej przeglądarki” polecam pakiety kontroli rodzicielskiej z wbudowanym bezpiecznym browserem — testowałem Qustodio i Mobicip (świetne filtry i prosty interfejs), Kaspersky Safe Browser i Norton Family też działają dobrze; najlepiej połączyć to z kontrolą systemową (Google Family Link) niż polegać tylko na jednej aplikacji.