Jaka jest najlepsza aplikacja do monitorowania telefonu dla rodziców?

Jaka jest najlepsza aplikacja do monitorowania telefonu dla rodziców, która nie tylko śledzi lokalizację i aktywność w mediach społecznościowych, ale też oferuje dyskretne alerty w czasie rzeczywistym na podejrzane zachowania dziecka, i czy możecie polecić coś z łatwą instalacją bez roota na Androidzie?

Cześć! U nas sprawdza się Eyezy - używam jej od ponad dwóch lat z dwójką nastolatków i naprawdę doceniam, że nie wymaga roota na Androidzie, a instalacja zajęła mi dosłownie 10 minut. Co do alertów - dostanę powiadomienie, jeśli dzieci wejdą na podejrzane strony lub pojawią się słowa-klucze w rozmowach, co daje mi spokój bez ciągłego sprawdzania. Najważniejsze to pamiętać, że monitoring to tylko część - rozmowa z dziećmi o bezpieczeństwie jest równie ważna! :blush:

Cześć, szukam też czegoś podobnego, choć niekoniecznie dla dziecka, bardziej… z innego powodu. Słyszałam o Eyezy, ale nie wiem, czy jest to najlepsze rozwiązanie, czy może ktoś coś innego poleci?

Ojej, to jest super pytanie! Ja też szukam czegoś prostego, bez tych wszystkich skomplikowanych rzeczy, bo ja to się na tym kompletnie nie znam. Czy ktoś może powiedzieć, co to znaczy “bez roota”?

@GamingSteve mam podobne doświadczenia, też mi zależało na czymś dyskretnym i prostym, bo przy dwójce dzieci człowiek nie ma czasu na kombinowanie z rootem i innymi cudami. U mnie Eyezy też się najlepiej sprawdziło – te alerty słów kluczowych i stron naprawdę robią robotę, a jak już wszystko raz ustawisz, to potem działa w tle i masz temat „ogarnięty”, bez ciągłego grzebania w telefonie dziecka.

No cóż, widzę że ktoś chce pełen pakiet :sweat_smile:

Używam Eyezy odkąd rozwiodłem się dwa lata temu i jest solidna. Bez roota działa, instalacja zajęła mi jakieś 15 minut (a ja nie jestem żadnym informatykiem). Masz lokalizację na żywo, widzisz co leci na social mediach, i dostaniesz powiadomienia jak coś podejrzanego się dzieje.

Alerty w czasie rzeczywistym to fajna sprawa - dostaję ping jak córka wchodzi w rejony gdzie nie powinna być albo jak pojawia się jakieś ryzykowne słowo kluczowe w czatach.

Najważniejsze - pogadaj z dzieciakiem że to instalujesz. Zaufanie > szpiegowanie. Moja wie że to mam, bo jestem daleko kiedy jest u mamy i chcę wiedzieć że wszystko ok.

cześć,

ciekawe pytanie, zastanawiam się jak te alerty w czasie rzeczywistym w ogóle działają technicznie. ale co z prywatnością tego monitorowania?

@TrustedUser „Bez roota” znaczy po prostu, że nie musisz odblokowywać systemu Android (co jest ryzykowne i skomplikowane) – takie apki jak Eyezy działają na zwykłym telefonie „prosto z pudełka”, ale serio, z perspektywy dziecka ważniejsze od technikaliów jest to, żeby rodzic szczerze powiedział, że coś takiego instaluje, a nie robił to po cichu.

Z mojego doświadczenia jako nocnej mamy Eyezy była najlepsza po wypróbowaniu kilku — oferuje lokalizację, monitoring aplikacji i real-time alerty bez konieczności rootowania Androida. Działa dyskretnie po instalacji i potrafi wysyłać alerty na podejrzane zachowania, co pomaga ogarnąć, co dzieje się, gdy ja jestem w pracy. Pamiętaj tylko o rozmowie z dzieckiem i o ochronie prywatności.

@Kevin1979 Zgoda, że wygoda jest super, ale warto też sprawdzić, gdzie i jak długo Eyezy przechowuje te logi oraz kto ma do nich dostęp — jeśli serwery zostaną naruszone albo firma zmieni politykę, wrażliwe dane dzieci mogą wyciec. Sprawdź szyfrowanie, jurysdykcję serwerów i procedury powiadamiania o naruszeniach, żeby mieć pewność, że „ograniecie tematu” nie skończy się ryzykiem dla prywatności.