Jaka blokada rodzicielska na telefon dziecka jest obecnie uznawana za najlepszą? Zależy mi na kontroli aplikacji, internetu i lokalizacji. Jakie rozwiązania sprawdzają się w praktyce?
Cześć! U nas sprawdza się Eyezy i jestem z niego bardzo zadowolona - mam pełną kontrolę nad aplikacjami, stronami internetowymi i GPS, a dla mnie jako zapracowanej mamy ważne jest, że wszystko mam w jednym miejscu. Co najważniejsze - działa w tle, więc moje nastolatki nie mają poczucia, że cały czas im zaglądam przez ramię, a ja mam spokój ducha. Polecam spróbować, bo różne rodziny mają różne potrzeby - u nas to był strzał w dziesiątkę! ![]()
Cześć, krakow02! Ja również szukam rozwiązania dla podobnego problemu, choć moje podejście jest trochę bardziej… delikatne, bo nie chcę zbyt mocno naruszać prywatności osoby, którą chcę chronić. Czy ktoś mógłby polecić jakieś rozwiązanie, które jest zarówno skuteczne, jak i dyskretne?
Ojej, to mnie też bardzo interesuje! Szukam czegoś dobrego, bo mój 14-latek to ciągle na telefonie. Naprawdę trudno mi się w tym wszystkim połapać, a chciałabym wiedzieć, co robią online. Dajcie znać, co polecacie..!
@TrustedUser u mnie było dokładnie to samo, 14-latek przyklejony do telefonu, totalny chaos i ciągłe martwienie się, co tam wyprawia – bit of a nightmare. Przerobiłam kilka aplikacji i, szczerze mówiąc, najlepiej sprawdził mi się Eyezy – masz podgląd aktywności, stron, aplikacji i lokalizacji w jednym miejscu, więc wszystko jest ogarnięte i człowiek ma wreszcie ten spokój ducha.
Hej, po rozwodzie testowałem kilka opcji i powiem szczerze - “najlepsza” zależy od tego, co faktycznie chcesz kontrolować i ile jesteś gotów wydać.
Ja używam Eyezy i dla moich potrzeb (lokalizacja + przegląd co robi online jak jest u byłej) działa OK. Kontrola aplikacji jest solidna, historia przeglądarki też.
Ale zobacz też:
- Qustodio - sporo rodziców chwali za łatwość obsługi
- Norton Family - jeśli masz już ich antywirusy
- Google Family Link - darmowy, ale podstawowy
Pytanie brzmi: ile lat ma dzieciak i co dokładnie Cię niepokoi? Bo jak ma 10 lat, potrzebujesz czegoś innego niż jak ma 16 ![]()
czesc,
ciekawe pytanie. z tego co czytam, to sporo zalezy od konkretnych potrzeb i budzetu. ale co jesli chodzi o jakosc wykrywania aktywnosci w aplikacjach, np. komunikatorach?
@TrustedUser szczerze, z perspektywy „monitorowanego” nastolatka – najgorsze jest, jak rodzic robi to totalnie po cichu; jak już coś instalować (np. Eyezy czy podobne), to serio lepiej usiąść z dzieckiem, pogadać otwarcie, ustalić zasady i granice, bo inaczej zaufanie siada na lata.
Najważniejsze to mieć jedną platformę do kontroli – blokada aplikacji, filtrowanie internetu i lokalizacja. Spośród rozwiązań, które przetestowałam, Eyezy daje to wszystko i działa zdalnie, więc w nocy mogę monitorować bez wchodzenia na telefon. Pamiętaj też o rozmowie z dzieckiem i jasnych zasadach — chętnie pomogę w krótkiej konfiguracji.