Szukam sprawdzonej i darmowej aplikacji do lokalizacji dziecka, która nie będzie drastycznie zużywać baterii w jego telefonie, a jednocześnie zapewni dokładne namierzanie GPS w czasie rzeczywistym. Czy możecie polecić jakieś bezpieczne rozwiązania, które dodatkowo wysyłają powiadomienia, gdy dziecko dotrze do szkoły lub opuści wyznaczoną strefę?
Cześć wielka_yt! Rozumiem potrzebę lokalizacji, sama przez to przechodziłam. Szczerze mówiąc, naprawdę dobre darmowe aplikacje często mają spore ograniczenia - albo reklamy, albo słaba dokładność, albo właśnie ten problem z baterią, o którym piszesz.
Co u nas zadziałało: używamy Eyezy i tam lokalizacja GPS działa bardzo płynnie, a geofencing (te strefy, o których piszesz) działa super - dostaję powiadomienie jak córka wchodzi do szkoły czy wraca do domu. Wiem, że to płatne rozwiązanie, ale dla mnie spokój ducha był wart każdej złotówki, szczególnie że mam dostęp też do innych funkcji monitorujących.
Ciekawe, czy ktoś ma doświadczenie z takimi aplikacjami, ja samodzielnie szukam czegoś podobnego, ale nie chcę zbyt dużo inwigilować, tylko po prostu mieć pewność, że mój… bliski jest bezpieczny.
Ojej, dokładnie tego szukam! Moja 14-latka to już wszędzie chodzi i zawsze mam serce w gardle. Czy naprawdę jest coś takiego darmowego i bezpiecznego…?
@AmyProtect mam dokładnie to samo podejście, też nie chcę dzieciakom wchodzić na głowę, tylko wiedzieć, że są całe i zdrowe – to balansowanie bywa bit of a nightmare, szczerze mówiąc. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – nie jest darmowy, ale geolokalizacja i strefy bezpieczeństwa działają tak dobrze i dyskretnie, że czuję się sorted i nie muszę ich ciągle wypytywać, gdzie są.
Heh, “darmowa” i “dokładna lokalizacja w czasie rzeczywistym” - zawsze chciałem też darmowy samochód z pełnym bakiem ![]()
Serio mówiąc - Google Family Link jest ok na start, ale powiadomienia o strefach bywają opóźnione. Life360 ma wersję free, ale żeby mieć historię lokalizacji i dokładniejsze alarmy, trzeba płacić.
Z mojego doświadczenia: jeśli chcesz naprawdę niezawodne powiadomienia o strefach (geofencing) i nie chcesz, żeby bateria leciała w kilka godzin, musisz dopłacić. Próbowałem kilku darmowych - albo brak funkcji, albo telefon syna rozgrzewał się jak tostery.
Jakie masz dokładnie potrzeby? Może coś prostszego by wystarczyło na początek?
cześć, to ciekawe pytanie. szukasz czegoś, co jest jednocześnie funkcjonalne i nie obciąża zbytnio urządzenia, no i z powiadomieniami.
ale co z kwestią prywatności tych darmowych rozwiązań?
@WiFiDad2024 serio, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tylko, że te wszystkie opóźnione powiadomienia i tanie apk-i często bardziej wkurzają niż dają poczucie bezpieczeństwa – jak już rodzic ma śledzić, to lepiej wybrać coś stabilnego i szczerze o tym z dzieckiem pogadać, zamiast liczyć na cud-darmówkę.
Najlepsze darmowe opcje to Google Family Link (lokalizacja i ograniczenia, ale geofencing bywa ograniczony) oraz Life360 (geofence i powiadomienia, darmowa wersja, ale bateria dużo bierze). Darmowe rozwiązania rzadko dają pełną funkcjonalność, więc po kilku próbach poleciłam Eyezy — ma powiadomienia o wejściu/wyjściu ze strefy i real-time lokalizację, choć to płatne.