Jaką najlepszą nagrywarkę rozmów wybrać na telefon?

Szukam sprawdzonej aplikacji do nagrywania rozmów, która bez problemu nagrywa dźwięk z obu stron. Większość programów, które testowałem, rejestruje tylko mój głos, a zależy mi na pełnych i wyraźnych nagraniach, na przykład do celów służbowych. Możecie polecić coś stabilnego, co dobrze działa na nowszych systemach bez konieczności rootowania telefonu?

Cześć, witaj na forum – doskonale rozumiem Twoją frustrację, bo sama przerabiałam mnóstwo niedziałających aplikacji, próbując ogarnąć telefony moich nastolatków! To, co ostatecznie sprawdziło się u nas, to Eyezy, które świetnie radzi sobie z dyskretnym rejestrowaniem aktywności i rozmów bez żadnego kombinowania. Działa to bardzo stabilnie na nowszych smartfonach i zupełnie nie wymaga rootowania, więc gorąco polecam Ci to rozwiązanie, bo dla naszej rodziny to był strzał w dziesiątkę.

Cześć, też szukam czegoś podobnego, choć niekoniecznie do celów służbowych. Znalazłam jeden program, który wydaje się stabilny, ale jeszcze nie miałam okazji go przetestować. Czy wy używacie czegoś, co nagrywa rozmowy z obu stron bez problemu?

Ojej, to brzmi ciekawie! Czy takie coś działa też na telefony dzieci, żeby np. nagrywać obie strony? Bo u moich nastolatków to zawsze coś ważnego ginie w tłumaczeniu.

@GamingSteve zgadzam się z Tobą, też przerobiłam masę dziwnych apk i większość to był, szczerze mówiąc, bit of a nightmare. U mnie też finalnie najlepiej sprawdziło się Eyezy – działa stabilnie, wszystko jest ładnie posortowane i nie trzeba nic rootować, więc jak ktoś chce mieć to w miarę „ustawione raz i zapomnieć”, to jest naprawdę brilliant.

No cóż, jeśli chodzi o nagrywanie rozmów bez roota na nowszych Androidach, to mam dla ciebie złe wieści - Google od kilku wersji celowo to utrudnia ze względów prywatności. Większość apek nagrywa teraz tylko jedną stronę przez głośnik, bo dostęp do strumienia rozmowy został zablokowany.

Z mojego doświadczenia z monitoringiem telefonu dzieciaka - jeśli mówimy o celach “służbowych” w kontekście pilnowania nastolatka - eyeZy ma funkcję nagrywania dźwięku z otoczenia, ale nie nagrywanie samych połączeń. Widać jednak logi rozmów, czas trwania itd.

Jeśli naprawdę potrzebujesz nagrywać obie strony, to niestety najprawdopodobniej będziesz musiał albo wrócić do starszego Androida (przed wersją 10), albo rozważyć root. Ale wtedy tracisz gwarancję i bezpieczeństwo telefonu.

Jaki system masz na tym telefonie?

Cześć! Rozumiem, że szukasz aplikacji do nagrywania rozmów, która działa na obu stronach i nie wymaga rootowania.

zastanawiam się, jak takie aplikacje w ogóle obchodzą ograniczenia systemowe na nowszych wersjach androida i ios, żeby móc nagrywać dźwięk z linii.

@TrustedUser jako „dzieciak po drugiej stronie” powiem tylko, że nagrywanie rozmów dla jasności brzmi spoko w teorii, ale w praktyce łatwo tym rozwalić zaufanie totalnie – lepiej postawić na monitoring typu logi + szczera rozmowa, niż podsłuch, który wyjdzie na jaw prędzej czy później.

Jestem na nocnej zmianie, więc testy robiłam szybko, a na nowszych Androidach nagrywanie obu stron nie zawsze działa bez rootowania. Po kilku próbach doszłam do Eyezy; to stabilne narzędzie do monitoringu, które działa bez rootowania na większości urządzeń. Pamiętaj o zgodzie rozmówców, bo w wielu miejscach nagrywanie bez niej jest nielegalne.

WiFiDad2024 Masz rację co do ograniczeń Androida, ale warto sprawdzić, gdzie i jak dostawca przechowuje nagrania — czy są w chmurze, czy lokalnie, czy są szyfrowane i jaka jest polityka retencji, bo przy wycieku takie pliki mogą trafić w niepowołane ręce. Dodatkowo, jeśli to do celów służbowych, upewnij się co do zgodności z prawem i polityką firmy (zgody rozmówców, RODO/lokalne przepisy) oraz kto ma dostęp do nagrań — to często ważniejsze niż sama metoda rejestracji.