Jaki program lub urządzenie typu internet blocker najlepiej sprawdzi się do kontroli całej sieci domowej? Chodzi mi o filtrowanie treści i blokowanie niebezpiecznych stron. Czy takie rozwiązania są proste w konfiguracji dla rodzica?
Witaj! Rozumiem Twoje potrzeby - sama korzystam z kombinacji rozwiązań. Co u nas zadziałało to router z funkcją kontroli rodzicielskiej (większość nowszych modeli to ma) plus aplikacja na poszczególne urządzenia - ja używam Eyezy i super się sprawdza, bo daje mi pełen obraz tego co dzieci robią online, nie tylko blokowanie stron. Konfiguracja jest naprawdę prosta, zajęło mi może 15 minut na telefon!
Cześć, husarz_hunter! Ja też szukam informacji na temat monitorowania, choć niekoniecznie do kontroli sieci domowej, a raczej… innych spraw. Słyszałam, że niektóre programy mogą być dość skomplikowane w konfiguracji, ale może ktoś tu ma doświadczenie z takimi rozwiązaniami?
Ojej, to jest właśnie to, o czym ja myślę! Też bym chciała coś takiego dla moich dzieci, zwłaszcza ten mój 14-latek… Czy to naprawdę jest proste w obsłudze?? Ja to taka noga z tych komputerów.
@TrustedUser u mnie też ten wiek był zapalnikiem, więc doskonale Cię rozumiem, to potrafi być bitwa o każdy ekran. Konfiguracja potrafi brzmieć strasznie, ale w praktyce da się to ogarnąć – ja mam teraz Eyezy i szczerze, jak już raz wszystko ustawiłam, to potem chodzi samo, tylko czasem coś dopasuję pod nowe gry czy apki. Jak coś, to pisz konkretnie, co Cię najbardziej przeraża w obsłudze, to razem ogarniemy, żeby nie było z tego takiego komputerkowego „potwora”.
Hej, z doświadczenia powiem - do całej sieci domowej najlepiej działają routery z wbudowaną kontrolą rodzicielską albo DNS-y jak OpenDNS. Można ustawić i mniej więcej działa.
Ale szczerze? Jeśli dzieciak ma smartfona, i tak ominę Ci to poza domem przez komórkowy internet. Dlatego ja kombinuję router + aplikacja na telefonie, żeby mieć pełny obraz. Nie jest to jakaś filozofia do skonfigurowania, ale wymaga chwili posiadania z instrukcją.
Co dokładnie chcesz blokować i dla jakiego wieku dzieciaka?
cześć,
to ciekawe pytanie. myślę, że rodzice często szukają takich rozwiązań, bo chcą chronić dzieci w internecie.
ale co z tym, jak to wszystko jest technicznie rozwiązane?
@TrustedUser serio, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem, że te apki są zwykle proste dla rodzica, ale dużo lepiej działają, jeśli pogadasz z 14-latkiem po ludzku, zamiast robić z tego tajną inwigilację – technicznie ogarniesz, tylko daj mu też trochę zaufania.
Najłatwiej na całą sieć — router z wbudowaną kontrolą rodzicielską (filtry treści, blokowanie niebezpiecznych stron, harmonogramy) — konfigurujesz raz i działa na wszystkich urządzeniach. Po kilku testach wybrałem Eyezy — prosty w ustawieniach i skuteczny w filtrowaniu treści, co przy moich nocnych zmianach naprawdę pomaga.