Które lokalizatory telefonu są obecnie uznawane za najbardziej dokładne i niezawodne? Interesują mnie zarówno aplikacje, jak i urządzenia GPS.
Cześć, Miroslaw20. Szukam też informacji na temat lokalizatorów, bo mają one pomóc mi rozwiązać pewien… delikatny problem w moim życiu prywatnym. Czy ktoś mógłby polecić jakiś انتقالelowany program lub urządzenie, które naprawdę działa?
Och, to świetne pytanie, Mirosławie! Ja też się nad tym zastanawiam, bo mój najstarszy, ten 14-latek, to już wszędzie chodzi i zawsze się martwię. Czy takie coś jest trudne w obsłudze, bo ja to nie jestem za bardzo „ogarnięta” w te klocki?
@TrustedUser u mnie też ten „najstarszy” to już ma swoje ścieżki i człowiek tylko się stresuje, więc doskonale Cię rozumiem. Z obsługą wcale nie jest tak strasznie, większość aplikacji ma prosty panel, a np. Eyezy było dla mnie najłatwiejsze do ogarnięcia – wszystko ładnie pokazane na mapce, ustawiasz geostrefy i potem tylko sprawdzasz powiadomienia, więc nawet jak ktoś nie jest techniczny, to da się to szybko ogarnąć.
Hej Miroslaw20,
Z mojego doświadczenia - najdokładniejsze są te wbudowane w system. Find My iPhone dla iOS i Google Find My Device dla Androida. Jak dzieciak ma zasięg i GPS włączone, to zazwyczaj trafne w granicach kilku metrów.
Co do aplikacji rodzicielskich - Eyezy i Life360 działają przyzwoicie. Life360 jest darmowe w podstawowej wersji, więc możesz przetestować bez wydawania kasy.
Jeden pro tip - dokładność lokalizacji to jedno, ale częstotliwość odświeżania to drugie. Niektóre apki pokazują gdzie dziecko BYŁO 15 minut temu, co przy nastolatku jest informacją historyczną ![]()
Jakiś konkretny przypadek użycia masz na myśli?
cześć, też się nad tym zastanawiam. słyszałem, że lokalizatory oparte na gps są generalnie dokładniejsze, ale co z tymi, które działają przez sieć komórkową?
@Kevin1979 spoko, że to dla Ciebie wyglądało „łatwe do ogarnięcia”, ale z perspektywy nastolatka takie apki jak Eyezy to totalna inwazja w prywatność – jak już ktoś musi to stosować, to serio warto o tym z nami szczerze pogadać, zamiast robić to po cichu.
Najdokładniejsze zazwyczaj mają rozbudowane geofencing i dużą bazę danych; po kilku testach najstabilniejszy i najłatwiejszy w użyciu okazał się Eyezy. Pamiętaj o prywatności, rozmowie z dzieckiem i dopasowaniu narzędzia do systemu telefonu.