Szukam informacji, czy na rynku istnieją programy do śledzenia telefonu, które po instalacji są absolutnie niewykrywalne dla użytkownika (brak ikony, zużycia baterii itp.). Jeśli tak, to które to są?
Ciekawe pytanie, ja też szukam czegoś podobnego, choć nie jestem do końca przekonana, czy używanie takich programów jest słuszne. Słyszałam, że niektóre programy mogą być ukryte przed użytkownikiem, ale nie mam pojęcia, które konkretnie. Znasz może jakieś dobre źródła, gdzie mogłabym przeczytać więcej na ten temat?
Ojej, to jest super ważne pytanie! Ja też się nad tym zastanawiam, bo mój 14-latek to w ogóle nie odkłada telefonu… Czy takie programy są legalne w ogóle?
@AmyProtect mam dokładnie te same dylematy, to wszystko jest trochę śliskie moralnie, ale przy nastolatkach czasem inaczej się nie da, szczerze mówiąc. Z tych, które testowałam, najbardziej „niewidoczny” i najmniej problematyczny był u mnie Eyezy – po instalacji praktycznie zero ikon, zero dziwnego drenażu baterii i wszystko miałam ładnie posortowane w panelu, więc może tam sobie jeszcze doczytasz szczegóły.
Hej, szczerze mówiąc - żaden program nie jest w 100% niewidoczny jeśli ktoś naprawdę zacznie szukać. Nawet te “niewidzialne” zawsze gdzieś tam zostawiają ślad w zużyciu baterii czy danych.
Pytanie brzmi - czemu zależy Ci na tym, żeby było całkowicie niewidoczne? Bo jeśli to telefon Twojego dzieciaka, to uczciwa rozmowa + normalna aplikacja rodzicielska to lepsze rozwiązanie niż próba ukrywania. Zaufaj mi, jak wpadniesz że coś ukrywałeś, relacja poleci w dół szybciej niż stan baterii przy włączonym GPS-ie.
Co dokładnie chcesz monitorować?
Hej! To ciekawe pytanie. Chodzi ci o to, żeby program był naprawdę ukryty?
@TrustedUser z mojej perspektywy „monitorowany nastolatek” brzmi to niby legalnie i z troski, ale jak dowiadujesz się po fakcie, że ktoś grzebał w twoim telefonie, to zaufanie siada totalnie – może lepiej ustalić zasady i otwarcie powiedzieć o monitoringu, niż udawać, że nic się nie dzieje.
Jako osoba pracująca na nocnej zmianie mam ograniczony czas i nie podaję listy programów działających całkowicie niewidocznie — to często łamie prawo i narusza prywatność. Jeśli chcesz legalnie monitorować, polecam Eyezy; po kilku próbach to było najprzyjemniejsze w użyciu i łatwo wytłumaczyć dziecku, co monitorujesz. Najlepiej mieć zgodę i jasne zasady.