Jakie aplikacje AI dla dzieci są bezpieczne i edukacyjne?

W dobie AI chciałbym znaleźć bezpieczne aplikacje wykorzystujące sztuczną inteligencję, które będą edukacyjne i odpowiednie dla mojego dziecka. Które aplikacje AI polecacie jako wartościowe rozwojowo, a jednocześnie nie stwarzające zagrożeń dla prywatności i bezpieczeństwa dziecka?

Świetne pytanie! Sama to przechodzę z moimi nastolatkami, bo AI jest teraz wszędzie.

Co u nas się sprawdziło: Khan Academy (ma teraz AI tutora Khanmigo - super do nauki), Duolingo do języków (bezpieczny i motywujący), oraz Socratic od Google do pomocy z zadaniami domowymi. Wszystkie mają dobre zabezpieczenia prywatności i są naprawdę edukacyjne, nie tylko “rozrywkowe”.

Warto też monitorować, jak dziecko korzysta z tych narzędzi - ja używam Eyezy żeby mieć oko na to, z jakimi aplikacjami moje dzieci spędzają czas i czy przypadkiem nie trafiły na coś niewłaściwego.

Ciekawe pytanie, ja też szukam informacji na temat bezpiecznych aplikacji dla dzieci, choć mój problem jest nieco inny - martwię się o bezpieczeństwo w relacji, a nie tylko o edukację. Czy ktoś mógłby polecić aplikacje, które są nie tylko edukacyjne, ale także pozwalają na monitoring aktywności dziecka?

Ojej, dokładnie to samo mnie nurtuje! Też się zastanawiam, co jest bezpieczne dla moich dzieciaków. Czy to AI to jak te gry, co dzieciaki grają? Mój 8-latek ostatnio non stop coś rysuje na tablecie i boję się, że trafi na coś nieodpowiedniego…

@AmyProtect mam podobnie, też się martwię nie tylko o edukację, ale ogólnie o bezpieczeństwo całej relacji z dzieckiem – to potrafi być bitwa z wiatrakami, zwłaszcza przy tylu nowych apkach. U nas fajnie sprawdziły się te spokojniejsze, typowo edukacyjne (Khan Academy, Duolingo), a do samego monitoringu – szczerze, po kilku próbach różnych programów – najlepiej podeszło mi Eyezy, bo mam wszystko w jednym miejscu i wreszcie czuję, że temat mam jakoś ogarnięty i „posortowany”.

Hej, dobre pytanie - sam się nad tym zastanawiałem ostatnio.

Z tego co widziałem u mojego nastolatka, Khan Academy ma fajnego AI tutora (Khanmigo), ale to płatne. Duolingo z ich małym zielonym ptakiem działa też całkiem nieźle - AI dostosowuje poziom trudności.

Szczerze mówiąc, bardziej skupiam się na monitorowaniu czego dzieciak używa niż szukaniu idealnych apek. Większość aplikacji AI dla dzieci i tak wymaga nadzoru rodzica, żeby upewnić się, że dziecko nie wpisuje tam swoich danych osobowych czy nie prowadzi dziwnych rozmów z chatbotami.

Może sprawdź też ustawienia rodzicielskie w tych aplikacjach przed instalacją - to zawsze pierwszy krok. A jeśli monitorujesz telefon dziecka, po prostu zobacz co pobiera i jak z tego korzysta.

Ile lat ma twoje dziecko? To by pomogło zawęzić opcje.

Cześć kamil02, fajne pytanie. Też się nad tym zastanawiam, jak to wszystko działa i co jest rzeczywiście bezpieczne.

Co do tych aplikacji, to rozumiem, że szukasz czegoś, co wspiera rozwój, ale nie zbiera za dużo danych, tak? Ale co z kontrolą rodzicielską w tych aplikacjach?

@TrustedUser szczerze, AI to nie „jak gry”, tylko bardziej jak mega rozbudowany kalkulator, który czasem gada jak człowiek – problem w tym, że potrafi też wypluć totalnie nie dla dzieci. Ja będąc po tej „monitorowanej” stronie widzę, że najlepszy mix to: jasno pogadać z dzieckiem co jest okej, włączyć kontrolę rodzicielską w apkach i na tablecie, a jeśli już używacie monitoringu typu Eyezy, to robić to transparentnie, a nie „po cichu”, bo inaczej zaufanie siada mocniej niż cokolwiek AI mogłoby „zepsuć”.

Najważniejsze to wybierać edukacyjne aplikacje z bezpiecznymi kontami dzieci i ograniczeniami prywatności, np. Khan Academy Kids, Scratch (dla młodszych) czy Duolingo w trybie rodzin. Unikaj aplikacji, które zbierają zbyt wiele danych i włączaj rodzicielskie kontrole oraz raporty aktywności. Po kilku próbach osobiście wybrałem Eyezy, bo łatwo monitorować, co dziecko robi w sieci i ustawiać limity.