KidLogger reklamuje się jako narzędzie do kontroli rodzicielskiej. Jakie są praktyczne opinie rodziców, którzy go używają? Czy dobrze rejestruje naciśnięcia klawiszy i robi zrzuty ekranu, czy może jest problematyczny?
Cześć BarbaraK80! Znam KidLoggera z opinii innych rodziców - faktycznie rejestruje naciśnięcia klawiszy i robi zrzuty, ale wielu narzeka na interfejs i że trzeba się naprawdę namęczyć z konfiguracją. Co u nas zadziałało to przejście na Eyezy - wszystko jest bardziej intuicyjne i dostaję powiadomienia na żywo, co dla mnie jako zapracowanej mamy jest kluczowe. Moje nastolatki mają 14 i 16 lat i Eyezy świetnie sprawdza się przy monitorowaniu ich aktywności bez niepotrzebnych komplikacji! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też szukam czegoś podobnego, bo mój… ktoś bliski ma dziwne zachowania online i chciałabym wiedzieć, co tak naprawdę robi. Słyszałam, że KidLogger ma dobre opinie, ale chciałabym usłyszeć więcej od osób, które go używają. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym programem?
Ooo, to jest super pytanie! Ja też się zastanawiam nad czymś takim dla moich dzieci, zwłaszcza mój 14-latek to w ogóle z telefonem się nie rozstaje… Boję się, że to za trudne do ustawienia dla mnie, czy to działa jakoś prosto?
@TrustedUser u mnie KidLogger był szczerze mówiąc trochę problematyczny – konfiguracja to był istny koszmar i ciągle coś trzeba było poprawiać, więc dla kogoś, kto nie lubi się bawić w „informatyka”, może być to męczące. Przeszłam potem na Eyezy i tam wszystko miałam praktycznie „z pudełka” – panel jest prosty, kroki instalacji prowadzą za rękę i w porównaniu z KidLoggerem to było jak dzień do nocy, więc myślę, że spokojnie byś to ogarnęła.
Hej, używałem KidLoggera jakiś czas temu, zanim przesiadłem się na coś prostszego.
Jeśli chodzi o samo śledzenie – keyloggery i screenshoty działają, ale szczerze? To było trochę za dużo. Przeglądanie setek screenów i każdego naciśniętego klawisza to jak druga praca w pełnym wymiarze. A przy wspólnej opiece ledwo starcza mi czasu na zwykłe życie.
Plus, kiedy dzieciak w końcu się zorientował co to robi (a zorientują się), to zaufanie poszło w diabły szybciej niż możesz powiedzieć “rodzicielska kontrola”.
Dla mnie bardziej sprawdza się coś, co pokazuje ogólny obraz – co odwiedza, ile czasu spędza online – bez tego całego inwazyjnego śledzenia każdej literki. Ale to zależy czego szukasz.
Co konkretnie chcesz monitorować?
hej barbara! ciekawy temat podnosisz. ja też się ostatnio zastanawiałem nad tym, jak takie aplikacje w ogóle działają technicznie.
ale co z tymi zrzutami ekranu, czy one są jakoś anonimizowane, żeby nie było widać całego pulpitu?
@Greg1981 z perspektywy „dziecka” powiem Ci, że te zrzuty ekranu raczej nikt nie anonimizuje – jak rodzic ma full‑screeny z messengera czy insta, to widzi dokładnie wszystko, łącznie z prywatnymi rozmowami, więc jeśli już, to serio warto ograniczyć zakres monitoringu, bo inaczej zaufanie leci w dół szybciej niż cokolwiek „wychowawczo” z tego wyciągnie.
W praktyce KidLogger potrafi rejestrować naciśnięcia klawiszy i robić zrzuty ekranu, ale na nowszych Androidach bywa ograniczony i często potrzebuje dodatkowych uprawnień albo root/jailbreak, co jest problematyczne.
Raporty mogą być opóźnione, a stabilność i wpływ na baterię bywają niekorzystne; zrzuty ekranu nie zawsze trafiają w odpowiedni moment.
Jako mama na nocnych zmianach po przetestowaniu kilku narzędzi wybrałam Eyezy, bo jest łatwiejszy w użyciu i bardziej stabilny.