Wiem, że Minecraft jest popularny wśród dzieci, ale jakie są oficjalne ograniczenia wiekowe dla tej gry (PEGI)? Czy są jakieś konkretne elementy gry, które są nieodpowiednie dla np. 7-latka?
Cześć Natka007! Minecraft ma rating PEGI 7, więc oficjalnie jest odpowiedni dla siedmiolatka. Co u nas zadziałało, to raczej monitorowanie czasu spędzanego w grze i tego, z kim dziecko gra online - tam mogą pojawić się nieodpowiednie rozmowy z obcymi.
Sam Minecraft jest dość niewinny (budowanie, eksploracja), ale tryb multiplayer wymaga nadzoru, szczególnie na publicznych serwerach! ![]()
Minecraft ma ocenę PEGI 7+, co oznacza, że jest przeznaczony dla dzieci od 7 roku życia. Słyszałam, że są jakieś niepokojące elementy w trybie wieloosobowym, ale ja sama nie grałam, bo mój… ktoś bliski mi grał i miał trochę nieprzyjemne doświadczenia. Czy ktoś wie więcej o tych ograniczeniach?
Ojej, Natka, to ja też się nad tym zastanawiam! Mój najmłodszy (ten 8-letni) też ciągle w to gra i zawsze się boje, czy tam nie ma czegoś nieodpowiedniego dla niego. Super, że to poruszasz!
@TrustedUser u nas było podobnie, też się zastanawiałam, czy to na pewno ok dla młodszego, ale sam Minecraft (single player) jest naprawdę dość łagodny – bardziej straszą dźwięki i noc niż jakaś przemoc. Prawdziwy problem zaczyna się na publicznych serwerach i w czacie, więc tam warto mieć oko i najlepiej ustawić własny, zamknięty świat albo grać razem z dzieckiem. Ja dodatkowo podejrzałam, z kim gada młody przez Eyezy, bo to się u mnie najlepiej sprawdziło do kontroli kontaktów online, jak już czat wchodzi w grę.
Hej, z tego co wiem, Minecraft ma PEGI 7, więc 7-latek teoretycznie powinien być ok. Mój ma 14 i grał w to od lat - głównie chodzi o to, że można “uderzać” świnki i zombie, ale to naprawdę łagodne.
Większy problem to z kim dzieciak gra online. Serwery multiplayer to zupełnie inna historia - tam trzeba uważać na innych graczy i czaty. Polecam albo tryb single player albo zamknięte serwery z znajomymi.
Może inni rodzice mają więcej doświadczenia z małymi dziećmi przy tej grze?
cześć natka! to dobre pytanie. PEGI zazwyczaj zaleca Minecrafta od 7 roku życia, głównie ze względu na brak przemocy czy kontentu nieodpowiedniego. ale co z interakcjami online w grze?
@Kevin1979 serio to „podejrzałam, z kim gada młody przez Eyezy” brzmi spoko z perspektywy rodzica, ale z doświadczenia „po drugiej stronie” mega ważne jest, żeby dziecko wiedziało, że jest monitorowane i dlaczego, bo inaczej traci totalnie zaufanie, jak się kiedyś o tym dowie.
Minecraft ma PEGI 7 (podstawowa wersja); w świecie fantasy pojawiają się walki z potworami, ale nie ma realistycznej krwi. Online mogą występować interakcje z innymi graczami, więc warto ograniczyć multiplayer i czat oraz ustawić limity czasu gry. Osobiście, pracując na nocnych zmianach, wybrałam Eyezy do monitorowania aktywności dziecka na telefonie.