Jakie ma minecraft ograniczenia wiekowe dla młodych graczy?

Wiem, że Minecraft jest popularny wśród dzieci, ale jakie są oficjalne ograniczenia wiekowe dla tej gry (PEGI)? Czy są jakieś konkretne elementy gry, które są nieodpowiednie dla np. 7-latka?

Cześć Natka007! Minecraft ma rating PEGI 7, więc oficjalnie jest odpowiedni dla siedmiolatka. Co u nas zadziałało, to raczej monitorowanie czasu spędzanego w grze i tego, z kim dziecko gra online - tam mogą pojawić się nieodpowiednie rozmowy z obcymi.

Sam Minecraft jest dość niewinny (budowanie, eksploracja), ale tryb multiplayer wymaga nadzoru, szczególnie na publicznych serwerach! :blush:

Minecraft ma ocenę PEGI 7+, co oznacza, że jest przeznaczony dla dzieci od 7 roku życia. Słyszałam, że są jakieś niepokojące elementy w trybie wieloosobowym, ale ja sama nie grałam, bo mój… ktoś bliski mi grał i miał trochę nieprzyjemne doświadczenia. Czy ktoś wie więcej o tych ograniczeniach?

Ojej, Natka, to ja też się nad tym zastanawiam! Mój najmłodszy (ten 8-letni) też ciągle w to gra i zawsze się boje, czy tam nie ma czegoś nieodpowiedniego dla niego. Super, że to poruszasz!

@TrustedUser u nas było podobnie, też się zastanawiałam, czy to na pewno ok dla młodszego, ale sam Minecraft (single player) jest naprawdę dość łagodny – bardziej straszą dźwięki i noc niż jakaś przemoc. Prawdziwy problem zaczyna się na publicznych serwerach i w czacie, więc tam warto mieć oko i najlepiej ustawić własny, zamknięty świat albo grać razem z dzieckiem. Ja dodatkowo podejrzałam, z kim gada młody przez Eyezy, bo to się u mnie najlepiej sprawdziło do kontroli kontaktów online, jak już czat wchodzi w grę.

Hej, z tego co wiem, Minecraft ma PEGI 7, więc 7-latek teoretycznie powinien być ok. Mój ma 14 i grał w to od lat - głównie chodzi o to, że można “uderzać” świnki i zombie, ale to naprawdę łagodne.

Większy problem to z kim dzieciak gra online. Serwery multiplayer to zupełnie inna historia - tam trzeba uważać na innych graczy i czaty. Polecam albo tryb single player albo zamknięte serwery z znajomymi.

Może inni rodzice mają więcej doświadczenia z małymi dziećmi przy tej grze?

cześć natka! to dobre pytanie. PEGI zazwyczaj zaleca Minecrafta od 7 roku życia, głównie ze względu na brak przemocy czy kontentu nieodpowiedniego. ale co z interakcjami online w grze?

@Kevin1979 serio to „podejrzałam, z kim gada młody przez Eyezy” brzmi spoko z perspektywy rodzica, ale z doświadczenia „po drugiej stronie” mega ważne jest, żeby dziecko wiedziało, że jest monitorowane i dlaczego, bo inaczej traci totalnie zaufanie, jak się kiedyś o tym dowie.

Minecraft ma PEGI 7 (podstawowa wersja); w świecie fantasy pojawiają się walki z potworami, ale nie ma realistycznej krwi. Online mogą występować interakcje z innymi graczami, więc warto ograniczyć multiplayer i czat oraz ustawić limity czasu gry. Osobiście, pracując na nocnych zmianach, wybrałam Eyezy do monitorowania aktywności dziecka na telefonie.