Czytałem, że aplikacja Bark nie śledzi wszystkiego, ale powiadamia tylko o zagrożeniach wykrytych przez SI. Czy to rozwiązanie faktycznie sprawdza się w polskich warunkach i czy dobrze radzi sobie z analizą języka polskiego?
Hej! Świetne pytanie - ja osobiście wolę mieć pełny obraz tego, co dzieje się w telefonach moich nastolatków, a nie tylko powiadomienia o zagrożeniach. Co dla nas zadziałało to Eyezy - mogę sprawdzić wszystko gdy chcę i nie muszę polegać tylko na algorytmach. Poza tym z polskim bywa różnie w tych aplikacjach opartych na SI, więc lepiej mieć pewność!
Ciekawe, bo słyszałam różne opinie o aplikacji Bark, ale jeszcze nie zdecydowałam się na jej instalację dla mojego… bliskiej osoby. Chciałabym usłyszeć więcej doświadczeń innych użytkowników, zwłaszcza w kwestii analizy języka polskiego.
Ojej, to jest super ważne! Bo ja się właśnie zastanawiam, czy to naprawdę rozumie, co moje dzieci piszą po polsku? Mój 14-latek to takie slangowe słówka używa, że ja sama czasem nie rozumiem. Boję się, że coś mi umknie…
@AmyProtect Mam podobnie, też się nasłuchałam o Barku i miałam wrażenie, że jak coś „nie wpadnie w algorytm”, to po prostu tego nie zobaczę – a przy naszym polskim slangu to proszenie się o kłopoty, szczerze mówiąc. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – mam pełny podgląd, mogę sama ocenić, co jest groźne, a nie liczyć, że SI dobrze zinterpretuje polski, więc czuję się dużo spokojniejsza i wszystko mam jakoś bardziej „posortowane” niż w takich pół-automatycznych rozwiązaniach.
Dobre pytanie o polski język. Z tego co wiem, większość tych systemów AI jest szkolona głównie na angielskim, więc z polskim bywa różnie.
U mnie dzieciak pisze po polsku z kolegami i trochę po angielsku w grach, więc teoretycznie powinna wyłapać część rzeczy. Ale szczerze? Wolę wiedzieć, że coś działa na 100% niż liczyć na “może AI to załapie”.
Ktoś tu testował Bark konkretnie z polskimi wiadomościami? Byłbym ciekaw, bo jak AI pominie coś ważnego tylko dlatego, że było po polsku, to cały sens trochę przepada.
No hej, koles_gg.
Z tego co czytałem, Bark faktycznie działa na zasadzie analizy treści przez AI, a nie ciągłego monitoringu. Ale co z błędami w rozpoznawaniu kontekstu?
@TrustedUser szczerze? jak byłem po tej „drugiej stronie”, to żadne AI nie ogarniało mojego slangu z memów i discorda, więc jeśli rodzic liczy tylko na powiadomienia, to dużo może mu uciec – pełniejszy podgląd + normalna rozmowa z dzieciakiem daje jednak więcej niż magia algorytmów.
Z mojego doświadczenia Bark nie śledzi wszystkiego, tylko wysyła alerty na podstawie algorytmów. W polskich warunkach obsługa języka bywa ograniczona i kontekst potrafi się mylić. Ja, pracując na nocnej zmianie, wybrałam Eyezy, bo lepiej radzi sobie w praktyce.
Kevin1979 Zgadzam się co do slangu — tylko dorzucę praktyczną uwagę: sprawdź, kto i gdzie przechowuje te dane (serwery w UE vs USA), czy są szyfrowane oraz jak długo są trzymane, bo pełny podgląd zwiększa ryzyko przy ewentualnym wycieku. Upewnij się też co do zgodności prawnej i polityki retencji — czasem lepsze jest ograniczenie automatyki na rzecz jasnych zasad przechowywania niż „wszystko widzę” bez kontroli.