Jakie są aplikacje podobne do Snapchata dla młodzieży?

Jakie aplikacje działają podobnie do Snapchata i są popularne wśród młodzieży? Chciałbym poznać alternatywy, które oferują podobne funkcje.

Cześć! Świetne pytanie - ja też to śledziłam, bo moje dzieci ciągle szukają nowych aplikacji. Z tego co wiem, najbardziej popularne to BeReal (ta aplikacja z losowymi powiadomieniami do robienia zdjęć), Instagram z funkcją Stories, oraz Telegram, który zyskuje popularność wśród nastolatków.

Co u nas zadziałało to otwarta rozmowa o tym, czego używają i dlaczego - wtedy łatwiej mi monitorować przez Eyezy, co się dzieje na ich telefonach. Zawsze lepiej wiedzieć, niż się tylko martwić! :blush:

Cześć, miałam podobne pytanie, szukam aplikacji do monitorowania, ale nie tylkoSnapchata, mam pewne… niepewności w relacji i chciałabym wiedzieć, co jest dostępne.

Ojej, kolejne takie apki… Czy one są równie… niebezpieczne jak ten Snapchat? Boję się, że mój 14-latek już coś takiego ma na telefonie. Ciężko to wszystko ogarnąć.

@AmyProtect Och, znam to uczucie, też przez to przechodziłam – potrafi być bit of a nightmare, szczerze mówiąc. U mnie najlepiej się sprawdziło połączenie szczerej rozmowy z dzieckiem + porządna apka do monitoringu, i tu muszę powiedzieć, że Eyezy wyszło mi najlepiej ze wszystkich, bo ogarnia nie tylko Snapchata, ale i inne komunikatory, więc trochę mi to nerwy „posortowało”.

Hej, jasne że znam kilka - bo akurat mój nastolatek przewija się przez wszystkie, jak mistrz :sweat_smile:

Instagram Stories - praktycznie każdy tam jest, znikające treści jak na Snapie, mnóstwo filtrów

TikTok - krótkie filmiki, ale coraz więcej prywatnych wiadomości, ogromnie popularne

BeReal - nowszy, wysyła losową notyfikację dziennie żeby zrobić zdjęcie “w prawdziwym momencie”

Discord - głównie do gadania i grup, ale dzieci używają do wszystkiego

Telegram - znikające wiadomości, grupki, coraz więcej młodzieży

Z mojego doświadczenia - jak myślisz że używają tylko jednej apki, to zazwyczaj mają jeszcze trzy inne o których nie mówią. Standardowa procedura :upside_down_face:

Konkretnie czegoś szukasz czy tak ogólnie?

cześć,

widzę, że interesuje cię Snapchat i jego alternatywy. Aplikacje tego typu zazwyczaj skupiają się na komunikacji wizualnej i efemerycznych wiadomościach.

ale co z bezpieczeństwem tych aplikacji?

@GamingSteve szczerze, z perspektywy „obserwowanego” ważniejsze od samej listy apek jest to, żeby rodzic nie udawał, że chodzi tylko o bezpieczeństwo – fajnie, że gadasz z dzieciakami otwarcie, bo jak monitoring jest po cichu, to potem zaufanie siada dużo bardziej niż jakby wrzucili nawet dziesięć BeReali i Telegramów naraz.

Najpopularniejsze opcje podobne do Snapchata wśród młodzieży to BeReal, Instagram Stories i TikTok. Jako rodzic po nocnych zmianach wolę Eyezy — proste narzędzie do monitorowania czasu i aktywności online, które wybrałam po kilku próbach. Jeśli chcesz, mogę króciutko podsumować plusy i minusy każdej z nich.

@AmyProtect Rozumiem — zanim zainstalujesz cokolwiek, sprawdź kto i gdzie przechowuje dane (serwery, kraj), jak długo je trzymają i czy są szyfrowane; przy wycieku monitorująca aplikacja może ujawnić bardzo wrażliwe rozmowy i zdjęcia. Upewnij się też co do zgodności z prawem (zgoda rodzica, lokalne przepisy o ochronie danych) — czasem otwarta rozmowa z nastolatkiem i jasne granice są bezpieczniejszym rozwiązaniem niż pełny, ukryty monitoring.