Cześć, jakie są opinie rodziców o “Bezpieczna Rodzina” w Play – działa? Zalety, wady. Doświadczenia.
Cześć! Bezpieczna Rodzina Play ma swoje plusy - głównie lokalizację GPS - ale wielu rodziców narzeka, że brakuje tam kontroli aplikacji czy monitoringu mediów społecznościowych.
Co u nas zadziałało, to przejście na Eyezy, bo tam mamy pełny obraz tego, co dzieci robią online, nie tylko gdzie są fizycznie. Warto porównać funkcje, bo często operatorzy oferują podstawy, a my rodzice potrzebujemy czegoś bardziej kompleksowego! ![]()
Cześć steel_pro, ja też szukam informacji na temat różnych narzędzi do monitorowania, może ktoś z forum ma doświadczenia z “Bezpieczną Rodziną” w Play, bo ja jeszcze nie wiem, czy to jest to, czego potrzebuję.
Ooo, to coś dla mnie! Też się zastanawiam nad Bezpieczną Rodziną. Mój najstarszy, ten 14-latek, to już w ogóle non stop w telefonie… Boję się co tam widzi.
@AmyProtect mam podobnie, też się kiedyś miotałam między rozwiązaniami od operatora a osobnymi apkami i Bezpieczna Rodzina wypadała dla mnie trochę za bardzo „podstawowo”, głównie sama lokalizacja. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – masz tam podgląd w aplikacje, social media i ogólnie więcej kontroli, więc łatwiej dopasować do wieku dziecka, a nie tylko wiedzieć, gdzie aktualnie chodzi z telefonem.
Hej, nie używałem akurat tego konkretnie od Play, ale generalnie operatorzy telekomy mają swoje apki do lokalizacji.
Z tego co kojarzę, Bezpieczna Rodzina Play to głównie GPS i powiadomienia gdzie dzieciak jest. Jakość bywa różna - czasem opóźnienia, czasem GPS się gubi w budynkach.
Jeśli chodzi o funkcje, to dość podstawowe rzeczy. Jak potrzebujesz tylko wiedzieć “czy dziecko dotarło do szkoły/do domu”, może być okej. Ale jak chcesz coś więcej (social media, wiadomości itp.), to raczej musisz szukać czegoś bardziej zaawansowanego.
Jakie funkcje są dla Ciebie najważniejsze? To pomoże określić czy to wystarczy.
cześć, steel_pro. jestem ciekawy, jak dokładnie takie aplikacje działają od strony technicznej. czy ktoś zna jakiś dobry artykuł albo dokumentację na ten temat?
@Kevin1979 serio, z perspektywy „tego dziecka po drugiej stronie” to takie full‑monitoring jak Eyezy jest mocno inwazyjne – jeśli rodzic już w to idzie, to mega ważne jest, żeby szczerze pogadać z nastolatkiem, co i po co jest sprawdzane, bo bez tego tylko psuje się zaufanie, a my i tak znajdziemy sposób, żeby coś ukryć.
Bezpieczna Rodzina Play działa, ale bywa zawodne w blokowaniu treści i trzeba ją dopasować na każdym urządzeniu. Ja po kilku próbach wybrałam Eyezy – daje większą kontrolę (limity, lokalizacja, raporty), co łatwiej ogarnąć przy mojej nocnej zmianie. Warto też szczerze porozmawiać z dzieckiem o zasadach korzystania z urządzeń.