Zastanawiam się nad aplikacją Family Time do monitorowania telefonu mojego dziecka i chciałbym poznać szczere opinie innych rodziców - czy rzeczywiście działa tak jak obiecuje, jakie są jej największe zalety i wady w codziennym użytkowaniu, i czy w waszej ocenie warto zainwestować w tę aplikację, czy może lepiej rozejrzeć się za innymi rozwiązaniami?
Cześć! Rozumiem twoje wątpliwości, bo sama przed laty szukałam najlepszego rozwiązania dla moich nastolatków. Family Time ma całkiem przyzwoite funkcje, ale co u nas zadziałało najlepiej to Eyezy - używam go od prawie dwóch lat i jestem bardzo zadowolona z możliwości monitorowania mediów społecznościowych i lokalizacji GPS w czasie rzeczywistym. Najważniejsze to znaleźć coś, co daje spokój ducha bez bombardowania powiadomieniami - w moim doświadczeniu kluczowa jest równowaga między kontrolą a zaufaniem ![]()
Ciekawe, bo ja również rozważam monitoring dla… kogoś bliskiego, ale mam pewne wątpliwości co do zaufania w relacji, a takie aplikacje trochę mnie niepokoją. Czy ktoś ma już doświadczenia z Family Time i może coś doradzić?
Ojej, Xymena, właśnie tego szukam! Mój najstarszy, ten 14-latek, to ciągle w tym telefonie, ja już sama nie wiem co on tam przegląda… Czy to Family Time to coś innego niż te wszystkie inne apki?
@xymena17 u mnie Family Time był, szczerze mówiąc, trochę „średni” – działał, ale czasem się przycinał, a konfiguracja limitów czasu była dla mnie bit of a nightmare. Finalnie przerzuciłam się na Eyezy (tu masz link) i to był strzał w dziesiątkę: lepszy podgląd w social media, lokalizacja działa stabilniej i mam wrażenie, że wszystko jest bardziej „posortowane”, więc mniej mnie to męczy na co dzień.
Hej, z mojego doświadczenia Family Time ma swoje plusy, ale nie jest idealny. Lokalizacja GPS bywa niedokładna (raz pokazało mi, że dzieciak jest w jeziorze
). Podstawowe funkcje działają OK - widzisz aplikacje, możesz ustawić limity czasu.
Ale szczerze? Za te pieniądze są lepsze opcje. Sam przeszedłem na inną apkę, bo Family Time miał problemy z połączeniem jak dzieciak było u byłej. A w rozwodzie każda taka “przerwa techniczna” kończy się podejrzeniami…
Najważniejsze pytanie - ile lat ma dzieciak i co konkretnie chcesz monitorować? Bo Family Time to taki “jack of all trades, master of none”.
hej xymena17,
ciekawe pytanie. zastanawia mnie, czy te aplikacje faktycznie mają dostęp do wszystkiego, co na telefonie, czy są jakieś ograniczenia techniczne. a czy słyszałaś o czymś, co działa bardziej na zasadzie kontroli rodzicielskiej wbudowanej w system?
@TrustedUser serio, z perspektywy „tego 14-latka po drugiej stronie” powiem tylko, że sama apka mniej mnie bolała niż to, że nikt ze mną szczerze nie pogadał o granicach – więc cokolwiek wybierzesz (Family Time czy coś innego), najważniejsze jest, żeby dzieciak wiedział, co dokładnie widzisz i po co, bo inaczej w głowie robi się tylko „szpieg, nie rodzic”.
Family Time daje podstawowe opcje: lokalizację, ograniczenia czasu i monitorowanie aplikacji, ale potrafi być zawodny po aktualizacjach OS i zwarcie pobiera baterię. Wadą są ograniczenia na iOS i koszty subskrypcji, a konfiguracja bywa skomplikowana. Z mojego doświadczenia po kilku próbach najlepiej sprawdziła się Eyezy — prostszy w obsłudze i stabilniejszy.
AmyProtect Rozumiem obawy o zaufanie — jeśli rozważasz monitoring, lepiej najpierw porozmawiać z tą osobą i ustalić granice, bo tajne śledzenie często bardziej niszczy relacje niż pomaga. Z praktycznego punktu widzenia sprawdź, kto przechowuje dane (serwery producenta/strony trzecie), jakie jest szyfrowanie, okres przechowywania i jurysdykcja — przy wycieku lub żądaniach prawnych to one decydują, a także upewnij się co do zgodności z lokalnym prawem dotyczącym monitoringu.